Site icon TIMP ROMÂNESC

Latinitatea ne unește!

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, astăzi la Reuniunea pregătitoare a celui de-al II-lea Summit academic America Latină şi Caraibe – Uniunea Europeană, organizată de Institutul de Studii Latino-Americane (ISLA) din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, la Bucureşti. La reuniune a participat şi ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.

Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a susţinut o alocuţiune, subliniind importanţa dezbaterii privind introducerea în Planul de Acţiune CELAC-UE a unui nou capitol, privind cooperarea bi-regională în domeniul învăţământului superior.

Personal am participat anul trecut la o reuniune ministerială care a precedat summitul CELAC –UE care a inclus un capitol distinct în materie de educaţie, pregătire universitară cultură, mas-media. Ceea ce se întâmplă în clipa de faţă cu sprijinul şi al nostru al MAE şi al partenerilor europeni este exact de a consolida acest proces de schimburi universitare. Noi la nivelul MAE avem propriul nostru program de burse anual oferit studenţilor din multe alte state. În mod constant o parte importantă din bursele alocate tinerilor şi nu doar tinerilor diplomaţi sunt destinate tinerilor din statele latino-americane. Am încheiat foarte multe programe bilaterale de cooperare în domeniul universitar, educaţie, cultură şi iată că latinitatea ne uneşte”, a menţionat ministrul Titus Corlăţean.

Corlățean a reiterat faptul că relaţiile României cu statele din regiunea Americii Latine ocupă un loc binemeritat între priorităţile politicii externe a României, având în vedere atât excelenta istorie a relaţiilor bilaterale, cât şi creşterea semnificativă a potenţialului acestei regiuni şi, implicit, a rolului ei în politica şi economia mondială. Pe agenda de diplomaţie publică a Ministerului Afacerilor Externe s-au aflat, în ultimii ani, aniversări de relaţii bilaterale între România şi ţări din zonă, anul acesta împlinindu-se 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Republica Peru.

Ministrul afacerilor externe a subliniat, cu această ocazie, faptul că „Programul Bursele Ministerului Afacerilor Externe poate fi mai bine promovat în ţările din ambele regiuni, ca şi Cursurile pentru tineri diplomaţi Nicolae Titulescu” şi a exprimat încrederea că acest Summit va genera noi idei şi proiecte în vederea viitorului Summit academic UE – CELAC de la Bruxelles.

Reuniunea pregătitoare a celui de-al II-lea Summit academic America Latină şi Caraibe – Uniunea Europeană este realizată în parteneriat cu Forul Academic Permanent America Latină şi Caraibe – Uniunea Europeană şi Fundaţia EU-LAC şi se desfăşoară sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, al Ministerului Educaţiei Naţionale şi al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze.

Evenimentul de la Bucureşti reuneşte reprezentanţi din mai mult de 20 de ţări din Uniunea Europeană şi America Latină: rectori, directori de centre de cercetare, profesori universitari, reprezentanţi ai diferitelor organizaţii internaţionale, oficialităţi ale statului român, precum şi membri ai corpului diplomatic din cele două regiuni.

În Declaraţia de la Santiago, adoptată cu prilejul primului Summit academic CELAC-UE, se precizează că “învăţământul superior, ştiinţa, tehnologia, cercetarea academică şi inovaţia vor trebui să devină o piatră de temelie a Parteneriatului Strategic CELAC-UE”.

Pornind de la prevederile şi principiile cuprinse în Declaraţia de la Santiago din ianuarie 2013, Reuniunea de la Bucureşti şi-a propus ca obiectiv stabilirea linilor directoare care urmează să fie dezbătute în cadrul viitorului Summit academic CELAC-UE, asociat Summit-ului politic, care se va desfăşura la Bruxelles în 2015.

Exit mobile version