Site icon TIMP ROMÂNESC

Laurențiu Rebega, scrisoare către oficiali ucraineni

Vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertății, Laurenţiu Rebeca, şi-a arătat îngrijorarea cu privire la Noua Lege a Educaţiei adoptată în Rada Supremă a Ucrainei. Europarlamentarul a trimis o scrisoare către Ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, şi Şefului Misiunii Ucrainei la UE, Mykola Tochytskyi, prin care atrage atenţia că noua lege aruncă în aer situaţia comunităţilor de români din Ucraina.

Doresc prin aceasta să vă fac cunoscut faptul că protestez energic față de Noua Legea a Educației, adoptată marți, 5 septembrie 2017, în Rada Supremă. Legea 3419-D aruncă în aer situația și așa chinuită a comunităților de români din Ucraina. Legea adoptată de Legislativul de la Kiev reia și ridică la un nivel alarmant o politică agresivă de deznaționalizare a minorităților etnice din Ucraina. Este distrus, nimicit, anulat un sistemul educațional care, pentru multe minorități, avea o tradiție de sute de ani! Prin această lege, Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, adoptată de Consiliul Europei, prin care «statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța în limba sa maternă» este, pur și simplu, castrată în Ucraina! Înlocuirea treptată a materiilor care se predau în limba română cu alte cursuri în limba ucraineană, face ca, până în 2027, învățământul în limba română să rămână doar în clasele primare, iar în clasele medii (V-IX) învățământul să fie în limba de stat, cu elemente în limba română / în limba minorității respective. Deduc de aici că nici măcar situația claselor gimnaziale nu e foarte clară, atâta timp cât «învățământul în limba de stat cu elemente în limba română» e la fel de ambiguu ca și angajamentul Ucrainei privind protecția minorității românești.

Dreptul minorităților la învățământul în limba maternă, la nivelurile mediu și superior este un vector identitar, cultural și istoric, esențial. Anularea acestuia este un act condamnabil și de netolerat! Nu voi asista pasiv la amputarea identitară și spirituală a celor 400.000 de etnici români care trăiesc în prezent în Ucraina! Demersurile mele nu se vor opri până când autoritățile ucrainiene nu vor reconsidera din temelii noua Lege a Educației, astfel încât românilor autohtoni din Bucovina de nord, Herța, Basarabia de Sud, ori Maramureșul de peste Tisa nu li se va garanta dreptul de a urma școala în limba lor maternă, la toate nivelurile!”, se arată în scrisoarea europarlamentarului Laurenţiu Rebega, adresată oficialilor ucraineni, cărora le solicită, ”în acest al 12-lea ceas”, să nu promoveze o asemenea legislație.

Exit mobile version