Site icon TIMP ROMÂNESC

”Lecție deschisă”

Peste 50 de italieni de toate vârstele au asistat la o ”lecţie deschisă” despre tradiţiile pascale din România. Nu au lipsit informaţiile referitoare la încondeierea ouălor, bătutul covoarelor de dinaintea Sărbătorilor sau stropitul fetelor cu parfum, notează Gazetaromaneasca.com

Foarte uimiţi, curioşi şi fascinaţi – aşa au urmărit lecţia despre tradiţiile pascale româneşti cei peste 50 de italieni care frecventează cursurile de limba română organizate la Accademia di Romania din Roma de lectorul universitar Nicoleta Neşu, de la Universitatea ”La Sapienza”.

“Am păstrat tradiţia: înainte de Crăciun şi de Paşte încercăm să le oferim atât cursanţilor de la Accademie, cât şi studenţilor care învaţă limba şi literatura română la Universitatea Sapienza să le oferim o „gustare” în sens cultural din tradiţiile şi obiceiurile româneşti pentru sărbătorile respective”, precizează Nicoleta Neşu.

Explicaţii amănunţite asupra tradiţiilor şi obiceiurilor din ţara noastră au fost prezentate de Rodica Marinescu, referent ştiinţific la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti: “Îmi place foarte mult să amintesc de fiecare dată de această „rânduială” care sper din tot sufletul să se mai păstreze încă la ţară la noi şi chiar în oraş în România. A fost greu să le traducem „rânduială” care nu înseamnă „ordine” neapărat», spune Rodica Marinescu, care mărturiseşte că de fiecare dată italienii sunt curioşi şi pun numeroase întrebări. Le-am vorbit despre pască, despre pristonice, le-am vorbit despre mersul la biserică în perioada asta, despre bătutul covoarelor înainte de Sărbători, le-am vorbit despre cum se ciocnesc ouăle şi cine ciocneşte la noi, la români, cum se pun cojile de ouă la rădăcina pomilor, cum se freacă fetele tinere cu cojile de ouă pe faţă şi copii să fie rumeni tot anul, cum cei care ciocnesc ouăle rămân mulţi ani împreună şi în lumea de dincolo”, completează Rodica Marinescu.

Exit mobile version