Site icon TIMP ROMÂNESC

Lectorat de limbă română în Grecia

Comunitatea românească din Grecia reprezintă o punte de legătură care poate consolida respectul față de particularitățile culturale și poate contribui la realizarea unor proiecte destinate protejării și dezvoltării culturii și identității persoanelor ce aparțin minorităților naționale, s-a subliniat în cadrul întrevederii dintre ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, și ambasadorul Rep. Elene în România, Grigorios Vassiloconatandakis, care a avut loc 31 martie.

În cadrul întrevederii au fost abordate teme privind dezvoltarea cooperării bilaterale din perspectiva mobilității europene, precum și cu referire la comunitatea românească, respectiv greacă de pe teritoriul celor două state.

Oficialul român a solicitat autorităților elene sprijinul pentru deschiderea unui lectorat de limbă română susținut de Institutul Limbii Române din cadrul MEN, solicitare la care ambasadorul elen a precizat că poate fi introdus pe agenda următorului comitet comun privind educația, care se va desfășura în acest an.

Ministrul Tîlvăr a prezentat activitățile Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, subliniind că una din principalele preocupări se îndreaptă în primul rând către păstrarea și promovarea spiritualității și culturii specifice națiunii române, însă, sub aspect politic, se întreprind demersuri pentru întărirea legăturilor dintre comunitățile românești și membrii societății unde trăiesc.

Ambasadorul elen a adresat felicitări ministrului delegat pentru activitatea desfășurată și a subliniat rolul și obligația statelor sub aspectul păstrării și afirmării identității etnice, culturale și lingvistice. A subliniat faptul că, în general, comunitatea românească este bine integrată în societatea elenă și poate reprezenta un capital important în promovarea valorilor culturale și spirituale.

În perioada următoare ministrul Angel Tîlvăr va efectua o vizită în Grecia, unde va avea întâlniri cu oficialități elene, membri ai comunității românești și reprezentanți ai mediului asociativ.

Interlocutorii au convenit că există interese comune care pot fi promovate în cadrul unui plan de activități bine structurat, astfel încât să determine atât dezvoltarea relațiilor dintre comunitățile celor două țări și statele gazdă, cât și apropierea dintre comunități și societățile statelor unde se află.

 

 

Exit mobile version