Statisticile realizate de-a lungul anilor ne arată că, din păcate, țara noastră nu se află printre statele care acordă o importanţă prea mare lecturii şi culturii, în general, atrage atenția deputatul PSD Nicoleta Goleac.
Aceasta citează un studiu realizat de Eurostat între 2008 și 2015 în 15 state UE, potrivit căruia românii, alături de austrieci şi italieni, petrec în medie 5 minute pe zi cu cititul cărţilor, situându-se astfel pe penultimul loc. Pe primul loc este Estonia, cu 13 minute, iar pe ultimul loc Franţa, cu două minute.
”Scăderea lecturii în rândul populaţiei nu este un fenomen singular, care se petrece doar în România. Eurostat mai arată şi că 1,1% din cheltuielile totale de consum au fost alocate de cetăţenii europeni pentru cărţi şi ziare, în scădere de la an la an: de exemplu, în anul 1995 acestea se situau la 1,8%, ceea ce confirmă conexiunea dintre obiceiurile de citit şi evoluţia societăţii, în ansamblu”, atrage atenția Nicoleta Goleac.
Studiile efectuate de Universitatea Sussex arată că lectura unei cărţi nu este doar un obicei recreativ şi educativ, ci are de-a face cu sănătatea: doar şase minute de lectură pe zi pot reduce nivelul stresului cu până la 68%! Cei care au citit cel puţin o jumătate de oră pe zi o carte au trăit cu cel puţin doi ani mai mult decât cei care au citit reviste sau ziare.
În acelaşi timp, lectura unei cărţi ne fereşte de un alt pericol – fenomenul „fake news”. O carte citită nu înseamnă doar cunoştinţe noi (devenim mai greu de minţit şi manipulat), ci şi spirit critic, ceea ce ne face mult mai abili în a detecta ştirile false şi manipulatoare care destabilizează societatea (cum am observat în timpul pandemiei de Covid-19 şi mai ales în ultimul an, de când la graniţele noastre se desfăşoară un conflict militar).
După modelul ”Consumați minimim doi litri de apă pe zi”, deputatul propune o campanie pentru lectură – ”Citiţi cel puţin 30 de minute zilnic şi veţi fi mai înţelepţi, fericiţi, sănătoşi şi mai puţin expuşi stresului!”.