Cea de-a 13-a ediție și prima din anul 2018 a cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți”, inițiat în 2016 de Gina Puică, lector de limbă română la Universitatea din Cernăuți, și de poetul Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, s-a desfășurat duminică 21 ianuarie 2018 în sala de ședințe a Primăriei din localitatea Mahala, la invitația primarului, Elena Nandriș, scrie BucPress.
Ședința a permis lansarea celor patru numere din 2017 ale revistei Mesager bucovinean (redactor-șef Ștefan Hostiuc) și a celei de-a șaptea ediții a volumului de memorii 20 de ani în Siberia. Amintiri din viață, scris în anii 60 ai secolului XX de Anița Nandriș-Cudla, o țărancă din comuna Mahala. Această a șaptea ediție, prefațată de Ștefan Hostiuc, a apărut la Tipografia Druk Art din Cernăuți la sfârșitul anului trecut. Prezent la lansare, prefațatorul a făcut o amplă expunere asupra cărții, urmată de intervenții ale membrilor comunității mahalene, inclusiv a unui descendent al Aniței.
Pe lângă aceste lansări, care au conferit un statut special ședinței de cenaclu, poeți și alți scriitori din nordul și din sudul Bucovinei au citit din creația proprie sau au intervenit în cadrul dezbaterilor. Este vorba în primul rând de Dumitru Mintencu, născut la Voloca, în Nordul Bucovinei, poet și redactor la săptămânalul Concordia, care a prezentat un grupaj inedit de poeme ce au fost analizate de Ștefan Hostiuc și Gina Puică, împreună cu publicul. Dumitru Mintencu, marcat puternic de prozaismul și de textualismul specifice poeziei românești a anilor 80-90, este autorul volumului de versuri Timpul tăindu-și nasturii de la cămașă, publicat în 2003 la editura Arc din Chișinău.
Poemele citite ieri de Dumitru arată că autorul a evoluat spre o sensibilitate mai marcată, fără a-și pierde mărcile stilistice anterior demonstrate. Alături de el, au mai citit sucevenii Doru Mihai Mateiciuc, Marcel Flocea, Constantin Horbovanu, George Sauciuc, Mircea Nanu-Muntean, Cezar Straton și nord-bucovinenii Vasile Bâcu, Gheorghe Bodnariuc, Gheorghe Ungureanu, Ștefan Hostiuc, Vasile Tărâțeanu, Elisabeta Selețchi, cărora li s-a adăugat și consulul Edmond Neagoe.
În cadrul acestui eveniment, s-au produs de asemenea Malanca din Mahala și alte grupuri artistice tradiționale locale. Publicul a îmbrățișat cu mare interes evenimentul, prezența în sală fiind foarte numeroasă. Li s-au adăugat localnicilor oaspeți veniți de la Cernăuți, inclusiv un grup de cursanți ai Lectoratului de limbă română din cadrul Universității „Yurii Fedkovici”.