Copiii români din străinătate ar putea beneficia de învăţământ în limba română la distanţă conform unei propuneri legislative pentru modificarea Legii Educaţiei Naţionale, iniţiată de deputatul Ovidiu Raeţchi.
Propunerea a fost înaintată Biroului Permanent al Camerei Deputaților în 9 decembrie anul trecut, fiind adoptată de Camera Deputaţilor şi înaintată Senatului pe 10 martie anul acesta.
Pentru învăţământul preuniversitar s-ar putea organiza şi forma de învăţământ la distanţă pentru elevii care au cetăţenia română şi domiciliul sau rezidenţa în străinătate, conform propunerii legislative.
De asemenea, învăţământul primar şi gimnazial poate fi organizat şi la distanţă pentru copiii români din străinătate, iar propunerea prevede ca în cadrul MEN să funcţioneze un Centru pentru Educaţia la Distanţă, cu rolul de a monitoriza progresul elevilor care urmează astfel de cursuri. În acest context, progresul şcolar al elevilor din străinătate va fi evaluat şi notat de învăţători şi profesori specializaţi din cadrul Centrului pentru Educaţia la Distanţă.
“Pentru a înțelege necesitatea reală a acestui proiect de lege trebuie să plecăm de la premiza că un număr semnificativ de copii români din Diaspora pot fi, în anumite momente, afectați obiectiv în actul de educație de probleme politice, sociale, identitare sau personale”, motiveză Raeţchi în propunerea legislativă.