Site icon TIMP ROMÂNESC

”Licurișca” de Buzău, readusă în atenția cercetătorilor din întreaga lume

Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale – Buzău, sub coordonarea academicianului Costel Vînătoru, vor prezenta în Franța, la Congresul Mondial de Horticultură (14−20 august 2022), soiul de varză „Licurișca”.

Aceasta este doar una dintre cele patru lucrări pe care cercetătorii români le vor prezenta în faţa reprezentanţilor din 200 de ţări, care constituie elita lumii ştiinţifice în horticultură.

„Licurișca” este un soi vechi de varză de Buzău, care a contribuit la obținerea mai multor varietăți autohtone valoroase. Prima apariție în literatura de specialitate datează din 1926 și, datorită studiilor de restaurare, soiul este readus în atenția cercetătorilor din întreaga lume.

Reabilitarea soiului este un proces anevoios care presupune studiul originii sale, documentare de lungă durată, descoperirea și conservarea caracteristicilor tipice. Așadar, „Licurișca” îşi găseşte originile în renumita varză de Buzău, unul din cele mai vechi soiuri care provine de la populația autohtonă stabilită în proximitatea Mării Negre şi Mediteraneene.

Soiul reabilitat poate fi introdus în producţie şi are potenţial de comercializare datorită culturii timpurii, aspectului uniform şi plat, conţinutului suculent sau frunzelor subţiri şi fine. Astfel, conform academicianului, toate aceste calități făceau ca varza licurișca să fie „apreciată pentru că se așeza bine cu forma aceasta puțin plată la murat”.

La ultima ediţie a Congresului Mondial de Horticultură organizat în 2018 la Istanbul, studiul despre tomatele româneşti prezentat de Staţiunea de cercetări legumicole Buzău a primit Premiul pentru tinerii cercetători.

Exit mobile version