Concluziile primei zile a Summitului UE dedicate apărării s-au construit în jurul importanţei apărării și s-a menționat o serie de programe comune care urmează să fie realizate cu participarea statelor membre care doresc acest lucru, precum dezvoltarea de drone și a capacității de alimentare în zbor, dar și cooperarea în domeniul comunicațiilor prin satelit sau în cel al apărării cibernetice.
Întrebat care este cu adevărat noutatea adusă de summitul UE dedicat apărării, în contextul în care cooperarea în diversele domenii vizate există deja, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a precizat că ‘inovația’ constă în faptul că acum cele 28 de state membre pot lucra împreună la proiectele identificate în cadrul Agenției Europene de Apărare (EDA).
“În concluzii au fost menționate diferitele proiecte pe care EDA a decis să le realizeze cu participarea diferitelor membre state, în domenii precum drone, realimentare în aer, comunicare prin satelit și apărare cibernetică. Acestea sunt proiecte la care putem lucra acum și care sunt identificate de cele 28 de state membre în cadrul EDA. Pentru Europa este cu adevărat o inovație, pentru că ne putem pune resursele laolaltă în așa fel încât să putem furniza pieței un produs, ceea ce în prezent nu se întâmplă”, a spus Herman Van Rompuy, în cadrul conferinței de presă comune cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El a ținut să precizeze că programele comune asupra cărora s-a convenit sunt inițiative ale EDA și nu ale liderilor europeni, CE sau Consiliului.
În ceea ce privește solicitarea președintelui francez Francois Hollande de constituire a unui fond de finanțare pentru intervențiile de urgență, în concluzii se menționează că ‘aspectele financiare ale misiunilor și ale operațiilor UE ar trebui examinate rapid în vederea îmbunătățirii sistemului de finanțare a acestora, pe baza unui raport al Înaltului Reprezentant’. Van Rompuy a precizat că Catherine Ashton s-a angajat să prezinte ‘cât de curând posibil’ acest raport.
Privitor la comunicațiile prin satelit, concluziile specifică faptul că statele membre ar trebui să coopereze strâns între ele cu CE și cu EDA pentru a se pregăti pentru următoarea generație de comunicații guvernamentale prin satelit. De asemenea, se menționează că ar trebui format un grup al utilizatorilor în 2014.
În domeniul cibernetic ar urma să se elaboreze o foaie de parcurs și proiecte concrete axate pe formare și exerciții, ameliorarea cooperării civil-militare pe baza strategiei UE privind securitatea informatică, precum și protecția mijloacelor în misiuni și operații ale UE.
Jose Manuel Barroso a declarat la rândul său că apărarea europeană nu este un lux, ci o necesitate, reamintind importanța industriei apărării în economia UE, în contextul în care în acest sector activează circa 1,5 milioane de salariați.
“CE poate asista în aria ei de competențe. În acest sens am venit cu propuneri concrete pentru întărirea pieței interne și a competitivității industriei noastre a apărării. Avem în vedere în principal trei aspecte. În primul rând vrem să dezvoltăm o piață internă autentică pentru apărare. În al doilea rând, avem nevoie de o politică industrială comprehensivă care creează oportunități pentru toate statele membre și industriile de toate dimensiunile din UE. În special, propunem un număr de măsuri pentru a susține IMM-urile și a le integra mai bine în lanțurile de aprovizionare din domeniul apărării. De asemenea, am sugerat de exemplu să dezvoltăm standarde comune de certificare care sunt esențiale pentru a asigura interoperabilitatea forțelor și echipamentele statelor member”, a declarat președintele CE.