Pe 30 septembrie au fost discutate şi adoptate propunerile legislative pentru instituirea Zilelor limbilor slovace şi cehe, iniţiate de Adrian Merka, deputat din partea minorităţilor slovace şi cehe în Parlamentul României.
„În fiecare an, pe data de 25 mai putem sărbători împreună Ziua limbii slovace, iar pe data de 28 septembrie Ziua limbii cehe, în aceste zile putând fi organizate manifestări culturale, prezentări de cărţi, precum şi omagieri ale unor personalităţi din cadrul comunităţilor noastre”, semnalează deputatul.
Acesta subliniază, într-un comunicat, că este extrem de important un astfel de demers, considerând că reperul fundamental al unei naţiuni este limba maternă.
“Adoptarea acestor propuneri legislative ne bucură foarte mult, deoarece pentru noi înseamnă o recunoaştere a aportului adus de slovaci şi cehi de-a lungul timpului în România. De-a lungul timpului, comunităţile române, slovace şi cehe au trăit împreună, oamenii învăţând unii de la ceilalţi”, a mai adăugat Adrian Merka.
„Limba, cultura, tradiţiile slovacilor şi cehilor din România sunt parte componentă a patrimoniului cultural al României. Am încercat şi, cu susţinere din partea statului român, am reuşit să ne păstrăm nealterate limba, religia, obiceiurile şi tradiţiile, lucru care dovedeşte că România, din acest punct de vedere, este un exemplu de stat european”, conchide deputatul din partea minorităţilor slovace şi cehe, care a mulţumit tuturor parlamentarilor care „au înţeles că tradiţiile, valorile, cultura slovacilor şi cehilor sunt şi o bogăţie a statului român şi au sprijinit adoptarea cele două iniţiative legislative”.