Acasă Stiri Limba Română omagiată la București și Chișinău

Limba Română omagiată la București și Chișinău

În data de 29 august, Academia Română a organizat sesiunea festivă „Ziua Limbii Române“. Cuvântul de deschidere i-a aparținut acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, urmat de prelegerile susținute de acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Gheorghe Chivu, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, prof. univ. dr. Rodica Zafiu, membru corespondent al Academiei Române, și Marilena Rotaru, realizator TV.

”E foarte bine că ne vorbim limba şi că o preţuim declarativ, dar nu e destul. E nevoie să o şi cunoaştem corect şi mai e nevoie să o apărăm. Limba, ca şi poporul care o foloseşte, are nevoie să fie conservată, protejată, ferită de intruziuni nefireşti, ocrotită chiar părinteşte. (…) Limba maternă o primim cu toţii, din fericire, de la mamele noastre sau de la bunici, dar faptul acesta nu e suficient pentru prosperitatea şi perenitatea ei şi nu e suficient nici pentru exprimarea noastră corectă” – prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, alocuțiune susținută cu ocazia sesiunii festive ”Ziua Limbii Române”, 29 august 2024

Sesiunea a fost urmată de un moment poetic susținut de șapte absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“, promoția 2024: Elena Raluca Asofiei, Alia Maria Andrei, Andrei Rosz, Raoul Alexis Ipate, Ioana Lazăr, Teodora Tudose, Rania Zane.

Intrarea a fost liberă, iar evenimentul a fost transmis și pe canalele social media ale instituției.

Instituită prin Legea 53/2013, Ziua Limbii Române este sărbătorită în mod consecvent de Academia Română, răspunzând, astfel, primei misiuni a forului academic, aceea de normare, cultivare și promovare a limbii naționale ca principal factor identitar.

Ziua Limbii Române este celebrată în fiecare an pe 31 august, dată la care, în 1989, Parlamentul de la Chișinău a votat legea care prevedea revenirea în Republica Moldova la limba română și la grafia latină. În 1990, Republica Moldova stabilea aceeași dată pentru sărbătoarea cu numele „Limba Noastră“. Parlamentul României a adoptat această sărbătoare, cu numele „Ziua Limbii Române“ în anul 2013, la inițiativa senatorului Viorel Badea.

Flori la bustul lui Mihai Eminescu

De Ziua Limbii Române, prezent la Chișinău, președintele României, Klaus Iohannis, a depus alături de președintele Rep. Moldova, Maia Sandu, flori la bustul lui Mihai Eminescu, din Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Cei doi înalți demnitari au semnat o Declarație comună  cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova.

Klaus Iohannis: ”Limba română și grafia latină reprezintă o componentă identitară și culturală esențială. Este limba care ne unește, este limba în care au scris Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Nichita Stănescu și Tatiana Țîbuleac. Și este, totodată, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, reprezentând un instrument valoros în acest cadru lingvistic divers”.

Președintele României a salutat și desfășurarea unei noi ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, organizată sub Înaltul Patronaj al celor doi președinți.

Marea Dictare Națională

La Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, Ziua Limbii Române a fost marcată printr-un eveniment simplu dar grandios, prin organizarea celei de-a doua ediții a Marii Dictări Naționale, la care s-au înscris, în toată țara, peste 2.500 de participanți care au ținut să omagieze Limba Română. Textul ales pentru Marea Dictare Națională din acest an a fost selectat din volumul ”Școala Vieții” al lui Spiridon Vangheli. Pe parcursul lunii septembrie, o comisie specială formată de Ministerul Educației și Cercetării va verifica textele scrise de participanți, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate în cadrul unei ceremonii publice. La evaluare se va ține cont de corectitudinea scrierii dictării, o atenție deosebită fiind acordată ortografiei. Câștigătorii vor fi premiați cu abonamente la sala de sport, cărți, vouchere pentru librărie, bilete la teatru și pachete de telefonie mobilă.

 

Foto: presidency.ro, Ministerul Educației și Cercetării din Rep. Moldova, captură video