Site icon TIMP ROMÂNESC

Limba Română, temelia Marii Uniri

Cu prilejul Zilei Limbii Române, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, decretele de decorare a domnului Daniel Cristea-Enache, a domnului Angelo Mitchievici, a domnului Ion Cepoi și a doamnei Carmen Gabriela Gheorghișor, anunță Administrația Prezidențială.

Astfel, în semn de apreciere pentru activitatea meritorie pusă în slujba creației literare românești, pentru talentul și profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul activității lor, Președintele României a conferit:

„Astăzi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, limba care ne definește cultural și spiritual, ne unește ca români indiferent de țara în care trăim și ne afirmă identitatea. Limba română ne-a adus laolaltă de-a lungul timpului, indiferent de regimuri politice, ocupații străine sau războaie și a făcut posibilă construirea unei națiuni române, fiind temelia pe care s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.

Transmit întreaga mea apreciere tuturor celor care cultivă limba română, asigurându-i dezvoltarea, îmbogățind literatura și promovând folosirea ei inclusiv în afara granițelor. În multe dintre comunitățile de români din afara țării se depun mari eforturi pentru construirea unei vieți culturale active în limba română. Aceste eforturi, alături de utilizarea limbii materne în cadrul familiei, asigură culturii românești o prezență vie în întreaga lume. Sprijinind această prezență și construind punți active între vorbitorii de limbă română din întreaga lume, avem ocazia de a pune bazele unei comunități lingvistice globale, unite în simțiri și în cuget.

Statul român are datoria de a încuraja și susține cu măsuri concrete educația în limba română în Diaspora, pentru a permite fiecărui cetățean să își educe copiii în spiritul culturii românești. Totodată, este absolut necesar să stimulăm o cultură a calității în sistemul de educație din țară, încurajând interesul pentru literatura care a construit limba română cultă. Prin educarea fiecărei noi generații de români arătăm respectul cuvenit atât limbii române, cât și eforturilor din trecut ale unor generații întregi de pedagogi, scriitori și educatori.

„Limba română este patria mea”, spunea atât de inspirat Nichita Stănescu. Să urăm, așadar, nu doar astăzi, ci în fiecare zi, „La mulți ani!” limbii române”.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu sărbătoarea similară celebrată în Republica Moldova din 1990.
Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, la propunerea senatorului PNL Viorel Badea, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.

Propunerea legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de autoritățile și instituțiile publice.

Exit mobile version