Site icon TIMP ROMÂNESC

Lipsa de informare a consumatorilor se menține la cote foarte ridicate în ceea ce privește liberalizarea pieței de energie

Procentele cele mai ridicate de respondenți care declară că nu au informații suficiente pentru alegerea unui furnizor de energie electrică se înregistrează în rândul persoanelor cu studii primare din regiunea București – Ilfov și al respondenților care declară că venitul le ajunge doar pentru strictul necesar

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research în perioada 8-17 februarie 2021 la comanda Asociației Energia Inteligentă, majoritatea românilor nu au informații suficiente cu privire la posibilitatea și procedurile privind alegerea unui furnizor de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021.

Prezentarea grafică a datelor poate fi descărcată accesând link-ul:

https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=4494&lang=ro

La o lună jumătate de la liberalizarea pieței de energie, întrebați dacă au suficiente informații despre posibilitatea și procedurile pentru alegerea unui furnizor de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, doar 35,9% dintre cei intervievați au răspuns afirmativ, iar 59,9% negativ. 4,2% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Declară că au informații suficiente pentru alegerea unui furnizor de energie electrică în procente mai ridicate decât media persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, respondenții din regiunea de Vest, cei care declară că venitul le permite să cumpere și unele lucruri mai scumpe, respectiv respondenții care declară că venitul le permite să cumpere tot ce au nevoie.

Procentele cele mai ridicate de respondenți care declară că nu au informații suficiente pentru alegerea unui furnizor de energie electrică se înregistrează în rândul persoanelor cu studii primare din regiunea București – Ilfov și al respondenților care declară că venitul le ajunge doar pentru strictul necesar.

Întrebați dacă sunt de părere că ANRE a făcut suficiente eforturi pentru a informa consumatorii în legătură cu procesul liberalizării pieței de energie electrică realizat la 1 ianuarie 2021, 26% dintre respondenți răspund afirmativ și 69% negativ. Procentul non-răspunsurilor este de 5%.

Analiza socio-demografică: Consideră că ANRE a făcut suficiente eforturi pentru a informa consumatorii în legătură cu procesul liberalizării pieței de energie electrică realizat la 1 ianuarie 2021 procente mai ridicate dintre persoanele între 30 și 44 de ani. Sunt de părere contrarie în special persoanele peste 60 de ani, respondenții care locuiesc în București și în urbanul mare.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: ”Datele sociologice arată un nivel redus de informare al populației cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică. Îngrijorător este faptul că lipsa de informare a consumatorilor se menține la cote foarte ridicate chiar și după criticile din ultimele luni cu privire la procesul de liberalizare marcat de absența unor campanii solide de comunicare și informare derulate de autorități sau entitățile implicate din sectorul privat”.

La întrebarea ”Sunteți mulțumit de furnizorul dvs. actual de energie electrică?” 80,4% dintre cei intervievați răspund afirmativ și 16,3% negativ. 3,4% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Răspund afirmativ în procente mai ridicate decât media persoanele care locuiesc în urbanul foarte mare și cele care declară că au venituri care le permit să cumpere și unele bunuri mai scumpe. Un procent sensibil mai ridicat decât media celor care declară că nu sunt mulțumiți de furnizorul actual de energie electrică se înregistrează în rândul persoanelor cărora venitul nu le ajunge nici pentru strictul necesar.

Opiniile privind sectorul energetic sunt împărțite, inclusiv ca urmare a modului în care a fost percepută liberalizarea pieței de energie electrică. Astfel, 42,8% dintre respondenți sunt de părere că sectorul energetic se îndreaptă într-o direcție bună, iar 40,1% într-o direcție greșită.

Analiza socio-demografică: Sunt mai optimiști decât media față de direcția în care se îndreaptă sectorul energetic persoanele cu vârsta între 18 și 44 de ani, persoanele care declară că venitul le permite să cumpere și unele lucruri mai scumpe, respectiv respondenții care declară că venitul le permite să cumpere tot ce au nevoie. Procente mai ridicate de persoane care sunt pesimiste în legătură cu direcția spre care se îndreaptă sectorul energetic se întâlnesc în rândul respondenților peste 60 de ani, al pensionarilor, al agricultorilor și al respondenților care locuiesc în ruralul mare.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Asociației Energia Inteligentă. Datele au fost culese în perioada 8- 17 februarie 2021. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.

 

Exit mobile version