Cetățenii români cu domiciliul în străinătate de minimum 12 luni, care doresc să înființeze o afacere în România, pot accesa ajutorul de minimis în valoare maximă de 40.000 euro și pot urma programe de formare antreprenorială (inclusiv de tip e-learning), prin intermediul unei scheme de antreprenoriat.Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AM POCU), din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a aprobat 32 proiecte în valoare de 76 milioane euro, prin Diaspora Start Up.
Proiectele sunt destinate antreprenorilor români care locuiesc în străinătate sau celor care s-au întors recent în țară și doresc să-și valorifice abilitățile profesionale dobândite în afară, prin deschiderea unei afaceri în România.
Propunerile au fost depuse în cadrul apelulului de proiecte POCU/89/3/7/”Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană” și ”Diaspora Start Up” de administratorii de schemă de antreprenoriat (autorități publice locale, camere de comerț, furnizori de servicii de formare profesională continuă, organizații sindicale și patronale, asociații profesionale și ONG-uri).
Diaspora Start-up face parte din Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, Prioritatea de investiții și – Activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. – Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.
S-a publicat lista organizațiilor care vor gestiona fondurile europene din care vor fi acodate granturi de până la 40.000 de euro fiecare unor români care se întorc din străinătate pentru a face mici afaceri în România, prin programul Diaspora Start Up.
Lista organizațiilor care vor gestiona fondurile europene pentru Diaspora AICI.