Site icon TIMP ROMÂNESC

Lista secţiilor de votare din străinătate provoacă reacţii: ”Anul acesta vor fi mai puţini participanţi. Nu toţi vor putea ajunge la urnele de vot!

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat lista secţiilor de votare din străinătate organizate la alegerile prezidențiale. Lista finală a secţiilor de votare a fost omologată pe baza experienței anterioare în organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate, luând ca referinţă scrutinul din anul 2009, când au fost organizate 294 de secţii de vot.

În stabilirea secţiilor de votare au fost avute în vedere considerente similare celor de la scrutinele anterioare organizate în străinătate. Pornind de la dezideratul acoperirii cât mai largi a zonelor în care trăiesc cetăţeni români în diferitele state pe glob, a fost urmărită asigurarea reprezentativităţii, proporţionalităţii, corectitudinii şi neutralităţii în organizarea secţiilor de votare. De asemenea, au fost avute în vedere posibilităţile concrete de organizare pe plan local, anunţă MAE

Stabilirea oraşelor din străinătate în care au fost create secţii de votare a stârnit şi recţii: “Este o acrobaţie ceea ce se întâmplă. Mai multe secţii de votare au fost desfinţate, spre exemplu, la Torino aveam două secţii de votare, acum a rămas una singură, în condiţiile în care acolo se afşă câteva zeci de mii de români. În schimb, au fost înfinţate două secţii de votare la Tieste, unde locuiesc 1.500 de români, iar la Guidonia, regiunea Lazio, unde trăiesc 20.000 de români nu mai există nicio secţie” , a declarat pentru Timp Românesc senatorul Viorel Badea.

Acesta îşi motivează nemulţumirea prin faptul că o parte din românii plecaţi în străinătate nu vor putea ajunge la urnele din secţiile de votare din motive de proximitate în timp şi spaţiu: „Din aceste secţii de votare din Italia, jumătate au fost înfiinţate fără logică. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Spania, iar în Belgia nu există secţii de votare la Anvers şi Liege, unde stau foarte mulţi români, în Portugalia era necesară o secţie la Setubal”.

„Cu siguranţă, anul acesta vor fi mai puţini participanţi din partea românilor din afara graniţelor la votul pentru alegerile prezidenţiale. Am făcut tot posibilul să introducem votul prin corespondenţă care rezolva toate aceste probleme, însă din păcate nu toată lumea a fost de acord cu corectitudinea”, a mai adăugat vicepreşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni.

Exit mobile version