Campania de prevenire şi reducere a riscurilor asociate consumului de droguri „Fără riscuri în plus!”, adaptată dinamicii categoriei de vârstă adresabile, respectiv adolescenţi şi tineri, prin conceptul de tip „safe parties”, a fost implementată de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Asociaţia Carusel.
Această campanie se implementează în perioada estivală, în 3 etape majore de intervenţie, pentru a se plia pe comportamentul populaţiei cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani şi al populaţiei cu comportament de risc, evidenţiate prin studiile existente şi prin rezultatele campaniilor din anii precedenţi.
Astfel, prima etapă a campaniei a debutat la data de 1 mai, la Vama Veche, pe o perioadă de 5 zile, fiind cea de a 8-a campanie estivală iniţiată de Agenţia Naţională Antidrog pe Litoralul Mării Negre şi cea de a 5-a campanie de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri în Vama Veche.
Contextul organizării acestei campanii este relevant din punctul de vedere al prevalenţei consumului de droguri la nivel naţional şi al studiilor referitoare la comportamentele vizând HIV şi hepatitele virale de tip B şi C în rândul consumatorilor de droguri injectabile .
Vama Veche este cunoscută pentru atmosfera sa, care atrage un număr mare de tineri, creându-se astfel condiţiile unui consum riscant de droguri legale şi ilegale.
„Fără riscuri în plus!– safe parties” este o campanie de prevenire şi de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, adresată în primul rând persoanelor care deja au iniţiat consumul. Conceptul de reducere a riscurilor este o abordare de sănătate publică, care se concentrează mai mult pe reducerea consecinţelor nefavorabile (negative) ale consumului de droguri, decât pe abstinenţă..
În România, sistemul de asistenţă medicală, psihologică şi socială adresat consumatorilor de droguri este împărţit pe trei niveluri de intervenţie. Primul nivel reprezintă principala cale de acces la sistemul de asistenţă, având ca obiectiv general reducerea riscurilor asociate consumului de droguri. Importanţa acestui nivel este subliniată de intrarea în contact şi atragerea populaţiei din afara reţelei de tratament, asigurarea vigilenţei epidemiologice, reducerea consecinţelor negative ale consumului de droguri, diminuarea conflictelor sociale, facilitarea creşterii motivaţiei pentru schimbare în scopul iniţierii unui tratament adecvat.