Ljubomir Brânduşan, preşedintele Asociaţiei Unirea Românilor (AUR), a fost ales prin vot, noul preşedinte al Uniunii Românilor din Serbia (URS), iar Călin Iorga în funcţia de secretar la Adunarea Generală şi Electorală a URS-ului de la Vârşeţ.
La evenimentul prilejuit de marcarea unui an de la înfiinţarea URS-ului şi Unirea mediului asociativ românesc din Serbia, în anul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, în sala arhiplină (circa 100 persoane) a oraşului Vârşeţ au fost prezenţi delegati ai asociaţilor constitutive URS (fiecare asociaţie în baza Statutului şi Regulamentului a împuternicit cinci delegaţi), oficialităţi şi oaspeţi, reprezentanţi ai societăţii civice din România şi mass-media.
La Adunarea Generală Anuală a URS-ului au fost prezenţi Alexandru Pătru, ataşatul cultural al Ambasadei României la Belgrad, Dan Constantin, reprezentantul Consulatului General al României la Vârşeţ, Ion Birta, preşedintele Asociaţiei Românilor din Balcani (cu sediul la Reşiţa), Tijana Andelkovici, preşedinta Asociaţiei Studenţilor Timoceni din Timişoara, Boba Adrian, preotul Bisericii Ortodoxe Române din Vârşeţ şi alţii.
“La funcţia de preşedinte a fost propus Ljubomir Brânduşan, dealtfel unicul candidat al Adunării Generale URS. În urma discuțiilor aparent tensionate, Adunarea Generala URS a supus la vot singura propunere la funcţia de preşedinte. Cu 27 de voturi pentru,1 împotrivă şi nouă delegaţi care n-au votat, LJUBOMIR BRÂNDUŞAN a fost ales noul preşedinte al UNIUNII ROMĂNILOR DIN SERBIA (URS), cu mandat de un an, iar Călin Iorga a fost ales cu vot unanim în funcţia de secretar URS, cu mandat de un an. URS (Uniunea Românilor din Serbia) – alianţă unică şi reprezentativă a românilor din Serbia îşi asumă rolul şi contribuţia decisivă la afirmarea, păstrarea şi dezvoltarea identităţii spirituale româneşti pe întreg teritoriul Serbiei. URS-ul continuă traseul stabilit prin Planul şi Programa de activitate”, se precizează în comunicatul URS.
URS (Uniunea Românilor din Serbia) este o alianţă unică românească (constituită din 12 organizaţii reprezentative cu prefix românesc de pe ambele maluri ale Dunării, respectiv Valea Timocului şi Voivodina), înfiinţată pe 1 Decembrie 2016 la Cladova – Ziua Marii Uniri, care are un simbolism şi semnificaţie marcantă pentru filonul românesc de pretutindeni. Obiectivul principal al URS-ului este apărarea şi protejarea intereselor majore ale românilor din Serbia, păstrarea identităţii şi spiritualităţii naţionale şi implementarea drepturilor minoritare garantate de legislaţia statului în care trăim.
În baza Statutului şi a hotărârii Consiliului Director URS, duminică, 10 decembrie 2017, la Vârşeţ (Sala Festivă a Primăriei) s-a convocat Prima Adunare Anuală Generală şi Electorală a Uniunii Românilor din Serbia.