Franţa va găzdui Solar Decathlon Europe, iniţiată în 2002, la Washington. Această competiţie universitară internaţională, unică în domeniul său, încurajează universităţi de prestigiu din diferite ţări să conceapă şi să construiască un habitat solar care, prin energia generată, să poată acoperi în mod autonom necesităţile de consum. Organizat de statul francez, concursul se va desfăşura între 16 iunie – 19 iulie, pe domeniul naţional Versailles.
La competiţia organizată pentru prima dată pe teritoriul Franţei, din România va participa ‘Team Bucharest 2014’, echipă formată în urma colaborării mai multor universităţi din Bucureşti, ce va prezenta propriul prototip de habitat solar, denumit ‘EFdeN’.
În septembrie 2012, la ediţia precedentă a SDE care a avut loc la Madrid, România, reprezentată de prototipul PRISPA, a ocupat locul 9 în clasamentul general, obţinând locul 2 la concursul de Eficienţă Energetică, locul 4 la Balanţă Energetică şi locul 2 la Alegerea Publicului.
Timp de 34 de zile, 600 de participanţi, 200 de profesori şi 41 de instituţii de învăţământ din Franţa, Germania, România, Italia, Spania, Elveţia, Olanda, Danemarca, Statele Unite, Mexic, Costa-Rica, Chile, India, Thailanda, Taiwan şi Japonia, care formează cele 20 de echipe înscrise în concurs, îşi vor prezenta prototipurile create la dimensiuni naturale, pe care le vor supune la 10 teste riguroase – de unde provine şi denumirea de ‘decathlon’. După 18 luni de muncă de concepţie şi construcţie efectivă a proiectelor, fiecare echipă va fi evaluată de 6 jurii internaţionale de renume.
Regulamentul concursului din 2014 pune accent pe densificare, mobilitate, inovaţie, consum energetic redus, accesibilitate din punct de vedere financiar, dar şi pe compatibilitatea proiectului cu mediul său.
Subiectul central al competiţiei Solar Decathlon Europe 2014 îl constituie construirea locuinţelor viitorului. Cum vor arăta acestea, cum se vor integra în oraşe, cum se vor adapta la reducerea disponibilităţii terenurilor şi la creşterea costului de utilizare a energiilor fosile – sunt tot atâtea întrebări la care participanţii vor încerca să ofere răspunsuri concrete.