Patru cărţi semnate de profesori români au fost lansate, pe 15 iulie, la Madrid în cadrul proiectului de promovare culturală „Vida Universitaria”. Astfel, la Universitatea Complutense şi Librăria Cervantes din capital Spaniei, au avut loc lansările cărţilor “Un Paradigma de la Inteligencia Rumana – La logica de Titu Maiorescu” de Aurel M. Cazacu, “La Historia de Asia Moderna” de Sorin Mitu, “El Apocalipsis” de George V. Grigore şi “Entre Oriente y Occidente” de Laura Stanciu.
“Profesorii universitari din România sunt foarte bine pregătiţi. Editura lucrează la o colecţie complexă de cărţi academice semnate de cadre universitare din România, care abordează mai multe domenii ştiinţifice. Obiectivul proiectului este promovarea culturii române în Spania, atât prin traducerea şi publicarea acestor lucrări, cât şi prin realizarea unor evenimente de înaltă ţinută la care să participe cadre universitare şi studenţi din Spania, de preferinţă cu participarea instituţiilor educaţionale şi culturale din Spania, cum este cazul prezentului eveniment, dela Universitatea Cmplutense. În felul acesta se pot schimba idei despre sistemul educaţional românesc şi cel spaniol, despre viaţa universitară, se generează dialog la nivelul cadrelor universitare, pe scurt, se impulsionează un schimb cultural viu între elitele celor două ţări”, consideră Miguel Angel Galan Segovia, directorul editurii.
În deschiderea evenimentului, prodecanul Facultăţii de Filosofie, prof. Nuria Sanchez Madrid a afirmat că „Majoritatea figurilor relevante ale culturii române sunt foarte puţin cunoscute în Spania. De exemplu, am descoperit cu deosebit interes opera lui Titu Maiorescu, studiile sale de logică”, notează occidentul-romanesc.com
Titu Liviu Maiorescu a fost un academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, politician și scriitor român, prim-ministru al României între 1912 și 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române, personalitate remarcabilă a României sfârșitului secolului al XIX-lea și începutului secolului XX. Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond, baza Junimismului politic și „piatra de fundament” pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici.