Colocviul „Lucian Blaga, poet şi diplomat în Portugalia” , va fi organizat pe 8 mai, la Lisabona, în Sub semnul Zilei Europei şi în preziua aniversării datei de naştere a poetului. Colocviul va debuta cu conferinţa „Un poet român veghind pe o coastă a Portugaliei” susţinută de lusitanistul şi traducătorul Micaela Ghiţescu; în continuare, scriitorul, traducătorul, istoricul şi criticul literar Mihai Zamfir, fost ambasador al României în Portugalia şi Brazilia va susţine comunicarea „Locul volumului La curţile dorului în opera poetică a lui Lucian Blaga”. În încheierea manifestării, Delia Voicu, cercetător la Institutul Diplomatic Român, va vorbi despre „Activitatea diplomatică a lui Lucian Blaga în Portugalia”, şi va prezenta documente revelatoare din arhiva Ministerului Român al Afacerilor Externe.
Participanţii la colocviu vor încerca să evoce înrâurirea pe care prezenţa lui Lucian Blaga în spaţiul lusitan a avut-o asupra operei sale.
Micaela Ghiţescu a publicat peste 80 de volume de traduceri din limba lui Camões dar şi din spaniolă, franceză, germană şi engleză, un volum de memorii, o Gramatică a limbii portugheze precum şi alte lucrări teoretice în România, Portugalia şi Brazilia. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN-Clubul Român, dar şi a Asociaţiei Traducătorilor Literari din Franţa, a Societăţii de Limbă Portugheză, a Asociaţiei „Prietenii lui Eça de Queiroz” din Portugalia şi a Asociaţiei Internaţionale a Lusitaniştilor.
Mihai Zamfir, scriitor, romancier, istoric şi critic literar, profesor la Universitatea Bucureşti, şi traducător din limba portugheză, a fost subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ambasador al României în Portugalia şi Brazilia.
Opera sa cuprinde sute de studii şi articole publicate în principalele reviste literare româneşti dar şi în străinătate, în special în lumea lusofonă, unde activitatea sa este unanim apreciată.
Delia Voicu a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (1999) şi Academia Diplomatică (2004). Jurnalistă şi traducătoare de limba franceză, publică în cotidienele România liberă, Adevărul, Cotidianul, şi în revistele Teatrul azi, Scena, România literară, Dilema veche şi Contrafort. Este cercetător la Institutul Diplomatic Român, instituţie în cadrul căreia a elaborat lucrarea Activitatea diplomatică a lui Lucian Blaga (1921–1939).