Energia regenerabilă din Bulgaria este o afacere atractivă pentru investitori. Lukerg Renew, o asociere dintre compania rusă LukOil şi trustul italian Erg SpA, care investeşte în energie regenerabilă în Balcani, a obţinut aprobare să preia patru parcuri eoliene din Bulgaria, scrie Kommersant. Lukerg Renew controlează deja în această ţară capacităţi eoliene de 40 de MW şi îşi completează acum afacerea cu încă 14 MW. Însă atractivitatea pieţei locale se află sub semnul întrebării: din anul 2012, Guvernul Bulgariei reduce drastic profitul adus de energia regenerabilă. Problema este că „certificatele verzi” cresc preţul la energia electrică, şi, din acest motiv, a căzut deja un guvern bulgar.
Comisia pentru protecţia concurenţei din Bulgaria a permis companiei Lukerg Renew, în care LukOil şi WErgSpA au acţiuni egale, să achiziţioneze patru societăţi bulgăreşti, care operează centrale eoliene, a anunţat Agenţia Novinite pe 20 august. În urma unei analize de reglementare, comisia a ajuns la concluzia că LukErg are o cotă de piaţă insuficientă pentru a putea deveni monopol şi i-a permis companiei să continue achiziţionarea de noi capacităţi de pe piaţa bulgară. Şi astfel, LukErg a putut cumpăra companiile Globo Energy, Mark 1, Mark 2 şi UP Bulgaria 4, care operează parcuri eoliene în regiunea Hrabrovo. Potrivit Rador, Lukerg a fost creată de LukOil şi ErgSpA în anul 2011 pentru a investi împreună în active eoliene din Bulgaria şi din România. Compania deţine deja un parc eolian de 40 MW în zona oraşului Dobrici, precum şi o capacitate 84 MW în România. Pe data de 20 iunie, Lukerg Renew a anunţat că a cumpărat o nouă capacitate de 70 MW în România şi un parc eolian de 14 MW la Hrabrovo. Centralele eoliene din Bulgaria totalizează o putere de 677 MW.
LukErg Renew nu explică de ce consideră atractivă energia eoliană din Bulgaria. Telefoanele mobile ale reprezentanţilor LukOil şi Erg nu au răspuns la apeluri pe 20 august.
Între timp, situaţia din jurul „energiei verzi” din Bulgaria este foarte complicată. Pe de o parte, acest sector este sprijinit de stat (există un „tarif verde” pe 12 ani pentru vânt şi de 20 de ani pentru soare. Acest tip de energie se cumpără cu prioritate). Conform strategiei bulgare din domeniul energiei electrice, în anul 2020, resursele regenerabile trebuie să acopere 16% din necesarul de energie. După introducerea „tarifului verde”, au dat năvală investitorii în această ramură. La începutul anului, erau construite staţii solare de 900 MW, iar puterea staţiilor eoliene a ajuns, în luna iulie, la 677 MW, după cum arată datele de la Asociaţia eoliană din Bulgaria. În prezent, curentul electric de la centralele verzi se ridică la 11% din producţia totală de energie electrică a ţării.
Pe de altă parte, tariful preferenţial ridică preţul energiei electrice (ceea ce a provocat demisia guvernului Bulgariei în luna februarie). Din anul 2012, statul ia măsuri tot mai radicale pentru a reduce atractivitatea „energiei verzi”. Mai întâi, Guvernul a redus perioada de recuoperare a investiţiei, apoi a stabilit o taxă specială pentru conţinutul reţelelor, luând practic înapoi o parte apreciabilă din profit. În acest an, operatorul de sistem local a fost nevoit să restrângă construcţia de centrale electrice verzi cu până la 40% din volumul total. Iar în luna iulie, Direcţia de informaţii financiare din cadrul Agenţiei Naţionale de Securitate a Bulgariei a prezentat un raport pe anul 2012, conform căruia sectorul „energiei verzi” asigură o spălare de bani la scară largă. Conducerea a explicat că regimul preferenţial pentru acest sector din Bulgaria stimulează afluxul de investiţii şi aopariţia mai multor persoane juridice, în spatele cărora pot foarte uşor să se ascundă enorme sume de bani de origine dubioasă.