Site icon TIMP ROMÂNESC

Luminița Odobescu, la a treia reuniune a trilateralei miniștrilor afacerilor externe din România, Republica Moldova și Ucraina

foto:mae.ro

 Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat vineri, 5 iulie 2024, la cea de-a treia ediție a formatului trilateral al miniștrilor afacerilor externe din România, Republica Moldova și Ucraina, desfășurată la Chișinău. Ministrul român la participat la reuniune alături de omologul din Republica Moldova, Mihai Popșoi și de omologul ucrainean, Dmytro Kuleba. La reuniunea trilaterală au participat și reprezentanți ai ministerelor energiei și transporturilor din cele trei state.

Întâlnirea a reprezentat o materializare a angajamentului României de a susține Republica Moldova și Ucraina, fiind un moment important pentru discuții aplicate pe teme cu impact asupra economiilor, societăților și vieții cetățenilor, precum: interconectarea energetică, transporturile, situația regională de securitate, dar și agenda europeană.

În cadrul discuțiilor, ministrul Luminița Odobescu a transmis sprijinul durabil și multidimensional al autorităților de la București pentru parcursul european al Republicii Moldova și al Ucrainei. A precizat că lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană aduce garanția conectării la proiectul european, singura opțiune care poate asigura cetățenilor celor două state securitate, pace și prosperitate.

Reuniunea a abordat și aspecte legate de situația de securitate regională și efectele destabilizatoare ale războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei. Ministrul român al afacerilor externe a reiterat susținerea pentru victoria Ucrainei, indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre.

În context, o coordonată importantă a discuțiilor a fost dezinformarea, fenomen catalizator al instabilității și fragmentării, care a cunoscut o intensificare majoră în contextul agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Reprezentanții celor trei state au agreat o abordare strategică și o acțiune comună menită să protejeze valorile democratice. De asemenea, miniștrii de externe au semnat un Memorandum de Înțelegere trilateral privind combaterea dezinformării, care reflectă angajamentul comun pentru o cooperare mai structurată pe acest palier.

Alături de reprezentanții ministerelor de resort, discuțiile reuniunii trilaterale au abordat și nevoia calibrării și consolidării cooperării în domeniul transporturilor și energiei.

În ce privește tematica transporturilor, infrastructurii și tranzitului, discuțiile au atins aspecte importante din perspectiva contribuției acestor domenii la integrarea și interconectarea Republicii Moldova și a Ucrainei la spațiul european. Referitor la Ucraina, au fost analizate opțiunile pentru dezvoltarea Coridoarelor de Solidaritate, esențiale pentru susținerea rezilienței acestui stat, respectiv pentru lansarea viitorului proces de reconstrucție.

În domeniul energiei, discuțiile au abordat proiectele de interconectare energetică care au ca obiectiv asigurarea securității energetice a Ucrainei și Republicii Moldova, inclusiv prin diversificarea rutelor și surselor de aprovizionare, dar și consolidarea interconectării lor cu Uniunea Europeană.

Reuniunea trilaterală a miniștrilor afacerilor externe din România, Republica Moldova și Ucraina s-a încheiat cu adoptarea unei Declarații politice de reînnoire a angajamentului comun pentru a acționa solidar în contextul continuării războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Textul documentului poate fi consultat aici: https://www.mae.ro/node/65094.

Exit mobile version