Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a deschis la sediul MAE a doua ediție a cursului ”Building resilience to disinformation in a changing communication enviroment”, dedicat profesioniștilor în domeniul mass-media din Africa Sub-sahariană.
În acord cu Strategia România-Africa, demnitarul român a transmis angajamentul României de reconectare, pe baze moderne și echilibrate, cu statele continentului african. Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat potențialul relațiilor bilaterale româno-africane și a subliniat că, pentru România, educația și formarea rămân domenii esențiale de colaborare cu partenerii africani.
De asemenea a subliniat că din perspectiva politicii de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară a României, Africa reprezintă o regiune prioritară, context în care a menționat că 17% din fondurile alocate MAE pentru activități de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară sunt dedicate proiectelor statelor africane.
Revenind la tema cursului, ministrul Odobescu a evidențiat pericolul dezinformării pentru state și societăți și importanța consolidării rezilienței societale în fața acestei provocări, prin înțelegerea fenomenului, comunicare și schimb de expertiză, dar și prin identificarea ariilor de cooperare pragmatică.
Ca și anul trecut, la ediția precedentă, cursul ”Building resilience to disinformation in a changing communication enviroment”, este finanțat de MAE prin Planul anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, iar activitățile se derulează în colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid).
Ediția din acest an reunește participanți din Mauritania, Ghana, Mozambic, Kenya, Nigeria, R.D.Congo, Senegal, Tanzania, Africa de Sud, Namibia, Etiopia și Uniunea Africană.