Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 22 iulie 2024, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.
Agenda reuniunii a inclus agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu. La punctul Afaceri Curente, Înaltul Reprezentant pentru politică externă al UE a prezentat ultimele progrese realizate la nivelul UE în domeniul diplomației digitale.
În cadrul unui dejun informal, miniștrii de externe UE au avut un schimb de opinii cu președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Nadia Calviño.
Discuțiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au debutat cu o prezentare prin videoconferință a ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, referitoare la evoluțiile din teren și la nevoile armatei ucrainene.
Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat necesitatea accelerării sprijinului Uniunii Europene pentru Ucraina, inclusiv în domeniul militar. Pe palierul energetic, a informat cu privire la reuniunea trilaterală a miniștrilor de externe ai României, Republicii Moldova și Ucrainei (Chișinău, 5 iulie a.c.) unde a fost abordată interconectarea în domeniul energetic între cele trei state și a evidențiat sprijinul țării noastre pentru a crește capacitatea Ucrainei de a menține funcționalitatea infrastructurii energetice.
Totodată, ministrul român a subliniat necesitatea menținerii unei presiuni constante asupra Rusiei, prin implementarea sancțiunilor în vigoare. În contextul intensificării amenințărilor hibride ale Rusiei la adresa statelor membre, dar și a Ucrainei și R. Moldova, a exprimat susținerea pentru adoptarea rapidă a unui regim UE de măsuri restrictive pentru un răspuns adecvat al UE la aceste acțiuni maligne.
Ministrul Luminița Odobescu a reiterat sprijinul României pentru Formula de Pace a Președintelui Zelenski, capabilă să garanteze o pace justă și durabilă, cu respectarea integrității teritoriale și a principiilor Cartei ONU.
Referitor la Orientul Mijlociu, a fost exprimată îngrijorarea față de situația de securitate la granița dintre Israel și Liban. România sprijină măsurile UE în ajutorul guvernului libanez și eforturile internaționale de a menține această țară în afara conflictului.
A fost reiterat sprijinul pentru eforturile vizând implementarea Planului de pace propus de Președintele Biden și a rezoluției Consiliului de Securitate 2735, care se referă la necesitatea eliberării tuturor ostaticilor și a accesului neîngrădit al asistenței umanitare pentru civili.
România a exprimat susținere pentru redesfășurarea Misiunii de asistență la frontieră a Uniunii Europene pentru punctul de trecere Rafah (EUBAM Rafah), atunci când condițiile din teren o vor permite. A fost evidențiată importanța sprijinului UE pentru Autoritatea Palestiniană și pentru reformele pe care aceasta trebuie să le realizeze pentru a-și consolida capacitatea de guvernare. UE trebuie să rămână angajată în eforturile privind perspectivele unui proces politic, bazat pe soluția celor două state, în coordonare cu partenerii internaționali, SUA, UK și statele din regiune.
În cadrul discuției cu președintele Băncii Europene pentru Investiții, Nadia Calviño, ministrul român a salutat oportunitatea de a evalua modalitățile de adaptare a finanțării investițiilor necesare în domenii cheie, precum industria de apărare, energia, conectivitatea, impactul schimbărilor climatice, într-un context marcat de multiple provocări la adresa UE.
Ministrul Luminița Odobescu a salutat implicarea activă a BEI în eforturile de consolidare a capacității administrative și a infrastructurii critice în vecinătatea imediată a UE, în Ucraina, R. Moldova și Balcanii de Vest. A evidențiat importanța regiunii Mării Negre pentru reconstrucția Ucrainei și pentru securitatea alimentară globală, precum și pentru conectivitatea UE cu Caucazul de Sud și Asia Centrală. În context, a încurajat investițiile BEI în proiectele dedicate regiunii, având în vedere relevanța strategică a acesteia pentru întreaga Uniune.