Evenimentele din cadrul „Lunii Enescu la Londra” (22 ianuarie – 7 februarie 2015), continuă cu un amplu program de evenimente dedicate lui George Enescu la 60 de ani de la moartea compozitorului, printr-un concert în premieră: superbul „Octet” enescian, în interpretarea Ansamblului Cameral al London Philharmonic Orchestra. Seara va fi deschisă de violonistul Remus Azoiţei, unul dintre experții în interpretarea muzicii enesciene.
Programul „Lunii Enescu”, primul de acest fel în Marea Britanie, este realizat în parteneriat cu Ambasada Românei la Londra, Festivalul Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti, Muzeul Naţional „George Enescu”, Radio România și revista „The Gramophone”, cu sprijinul Invitation Romania Travel.
Cel de-al treilea eveniment al programului, care reprezintă, totodată, deschiderea sezonului din anul acesta al Seriei „Concertelor Enescu”, aduce în eleganta sală camerală din 1 Belgrave Square, ca de atâtea ori până acum, muzicieni de o valoare internaţională excepțională. Ansamblul cameral al London Philharmonic Orchestra, format din Vesselin Gellev, Jeongmin Kim, Ji-Hyun Lee, Lorenzo Gentili-Tedeschi – vioară; Cyrille Mercier, Robert Duncan – violă şi Kristina Blaumane, Steffan Morris – violoncel, se vor afla pentru întâia oară la Institutul Cultural Român din Londra, inițiind colaborare ce va continua cu siguranță și în viitor.
Ansamblul va prezenta una dintre cele mai frumoase și mai complexe partituri enesciene, „Octet-ul” de coarde. În deschidere, maestrul Remus Azoiţei, profesor la Royal Academy of Music, va aduce un omagiu violonistului George Enescu, cântând una dintre piesele favorite ale marelui compozitor, „Chacona” pentru vioară solo de Bach.
Evenimentul de lansare a „Lunii Enescu”, din data de 22 ianuarie, a constat într-un concert cu faimosul „Duel al viorilor. Stradivarius vs. Guarneri”, o producție a Radioului România Cultural și a Asociației Culturale Accendo. Protagoniștii acestuia, violoniștii Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, au evoluat în fața unui public pe cât de numeros, pe atât de participativ, repurtând un succes de proporții. „Luna Enescu” a continuat apoi, în 23 ianuarie, cu o dezbatere dublată de vernisajul expoziției fotografice „Enescu”, realizată de Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti.
James Jolly, redactor-şef al prestigioasei reviste britanice„The Gramophone”, a moderat o discuție despre moştenirea muzicală excepţională a marelui compozitor român şi despre viaţa acestuia, la care au participat Sir Noel Malcolm – istoric, filosof și jurnalist, cercetător la Universitatea Oxford, autorul volumului monografic George Enescu: Viaţa şi muzica, Oltea Şerban-Pârâu – muzicolog și critic muzical, director al Centrului Cultural Media al Radio România și director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Cristina Andrei – muzicolog, director al Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti, Oana Marinescu – director de comunicare al Festivalului Internaţional „Enescu”, Dorian Branea – director ICR Londra și director executiv al Societății Enescu din Londra.
Programul „Lunii Enescu” va culmina sâmbătă, 7 februarie, printr-un eveniment major pentru promovarea marelui compozitor român pe scenele cele mai importante ale lumii. În prestigioasa Royal Festival Hall de la Southbank Centre, celebrul dirijor Vladimir Jurowski și London Philharmonic Orchestra vor prezenta, în premieră britanică, „Simfonia a III-a” de George Enescu, ca parte a unei adevărate „parade a capodoperelor”, care mai include „Cântece rusești” și Cantata „Primăvara” de Serghei Rahmaninov.