Octombrie este declarată Luna europeană a securității cibernetice la nivel European. Aceasta este o campanie anuală care promovează conștientizarea securității cibernetice și cele mai bune practici online. În fiecare an, în octombrie, în toată Europa au loc sute de activități (conferințe, ateliere, traininguri, webinarii, prezentări etc.) pentru educarea publicului despre amenințările online și importanța siguranței digitale.
Ediția din 2024, tematică #ThinkB4UClick, se concentrează pe protecția împotriva ingineriei sociale, o tendință în creștere în care escrocii folosesc uzurparea identității, e-mailurile de phishing sau oferte false pentru a păcăli oamenii să efectueze anumite acțiuni online sau să ofere informații sensibile sau personale.
Campania își propune să promoveze securitatea cibernetică în rândul cetățenilor și organizațiilor și oferă informații despre securitatea online prin activități de conștientizare și schimb de bune practici.
Strategia UE de securitate cibernetică urmărește să creeze rezistența la amenințările cibernetice și să asigure cetățenii și întreprinderile beneficiază de tehnologii digitale de încredere, în timp ce Actul UE de solidaritate cibernetică propune măsuri concrete care vor permite UE să răspundă amenințărilor și atacurilor.
În 2022, deficitul de profesioniști în domeniul securității cibernetice în UE a variat între 260.000 și 500.000. Un recent sondaj privind competențele în domeniul securității cibernetice a evidențiat necesitatea de a crește gradul de conștientizare și de a oferi formare în domeniul securității cibernetice. Pentru a aborda această problemă, a fost lansată platforma online Academia de competențe în domeniul securității cibernetice, care oferă cursuri de competențe în domeniul securității cibernetice accesibile tuturor europenilor.
Până astăzi, 3 octombrie 2024, în lista activităților care vor fi derulate în cadrul campaniei din această lună, România nu are înscrisă nicio activitate.