O lună a filmului românesc, sub motto-ul Filmland Rumänien, este organizată în perioada, 1 – 28 februarie 2015, la Hamburg, de Institutul Cultural Român din Berlin. „În 2007 la Cannes, filmul „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile” în regia lui Cristian Mungiu câştigă Palme d`Or. Succesul unui film românesc la cel mai important festival de film nu este singurul şi nu reprezintă un fenomen izolat. Criticii de film sunt de acord că a apărut un nou curent în cinematografie, pe care îl denumesc „noul val românesc”. După ce au trăit pe propria piele dictatura ceauşistă, autorii de film îşi spun cuvântul cu o distanţă documentară şi cu un gram de umor negru, cu care îşi prelucrează un trecut întunecat şi un prezent incert al ţării în care trăiesc. O serie de filme contraindicată celor cu nervi slabi!”, este textul de prezentare pe care îl face cinematograful B-Movie vastei retrospective dedicată producțiilor cineaștilor români începând cu ”Reconstituirea” lui Lucian Pintilie și ”Meandre” de Mircea Săucan și până la ”Ultimul joc” al lui Corneliu Porumboiu.
Festivalul de film românesc se întinde pe o perioadă de o lună și are loc pentru prima dată în orașul Hamburg din nordul Germaniei.
Filmele româneşti care vor derula timp de o luna la Hamburg vor fi: “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, regia Cristian Mungiu, „Polițist, adjectiv”, regia Corneliu Porumboiu , „Moartea domnului Lăzărescu”, regia Cristi Puiu, „Reconstituirea”, regia Lucian Pinitilie, „Marți, după Crăciun”, regia Radu Muntean, „Videogramele unei revoluții”, regia Harun Farocki și Andrei Ujica, „Al doilea joc”, regia Corneliu Porumboiu, „Eu când vreau să fluier, fluier”, regia Florin Șerban, „Meandre”, regia Mircea Săucan, „Moartea domnului Lăzărescu”, regia Cristi Puiu, „Polițist, adjectiv”, regia Corneliu Porumboiu şi „A fost sau n-a fost”, regia Corneliu Porumboiu.
Cinematograful B-Movie a fost înființat de asociația ”B-Movie, Kulturinitiative auf St. Pauli e.V.” în anul 1987 în cartierul St. Pauli al orașului Hamburg și oferă un program de cinema deosebit pe secțiunea de Arthaus.
Cinematograful este independent și aduce pe marele ecran perle rare, clasici uitați sau producții de festival ale cinematografiei mondiale. B-Kino are o sală de cinema cu 60 de locuri, o mică cafenea proprie și este cunoscut pentru tematicile cu caracter lunar.