Ministrul Afacerilor Externe, Ramona-Nicole Mănescu, va participa, la 16 septembrie 2019, la deschiderea Conferinței Generale a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
Cu acest prilej, oficialul român va avea întrevederi cu directorul general interimar al AIEA, ambasadorul Cornel Feruță, precum și cu reprezentanți de nivel ai statelor participante.
Delegația României va reconfirma sprijinul pentru continuarea și consolidarea rolului AIEA la nivel global și va evidenția programul nuclear național, care se ridică la cele mai înalte standarde internaționale în materie de securitate și siguranță nucleară.
Conferința Generală (CG AIEA) este cel mai înalt for decizional al AIEA care reunește reprezentanții tuturor statelor membre Agenție. CG se întrunește anual, începând din 1957, în cursul lunii septembrie, pentru a analiza și aproba programul și bugetul organizației. Totodată, în cadrul CG se iau decizii referitoare la probleme de interes pentru statele membre și pentru comunitatea internațională.
Ediția din acest an a conferinței, care are loc în perioada 16-20 septembrie, este a 63-a sesiune periodică anuală a instituției cu sediul la Viena. Pe lângă expoziții, întâlniri și ceremonii de semnare, Departamentul de Cooperare Tehnică (TC) va găzdui sau va co-găzdui în colaborare cu alte departamente AIEA, cinci evenimente secundare în timpul conferinței de o săptămână.
Primul eveniment secundar „ Suport IAEA pentru proiecte de remediere a mediului ” va prezenta inițiativele de remediere de mediu de succes, susținute de AIEA și va evidenția oportunitățile de parteneriat. Evenimentul va oferi, de asemenea, oportunitatea de a sărbători a zecea aniversare a rețelei IAEA privind managementul și remedierea mediului (ENVIRONET) și de a anunța prima Conferință internațională IAEA privind gestionarea materialelor radioactive care apar în mod natural în industrie.
Al doilea eveniment secundar, programat să aibă loc la 17 septembrie, a fost organizat pentru a recunoaște realizarea unei repere importante prin intermediul cursurilor post-universitare ale Agenției (PGEC) . „ Celebrarea celei de-a 100-a ediții a PGEC în domeniul protecției împotriva radiațiilor și siguranța surselor de radiații – Viziune pentru viitor ” va recunoaște eforturile canalizate în cursul a 37 de ani de cursuri pentru construirea competenței în domeniul securității radiațiilor, stabilind în același timp o viziune pentru viitor. a unor astfel de cursuri postuniversitare.
În cea de-a treia zi a Conferinței Generale, Departamentul de Cooperare Tehnică va organiza o masă rotundă care va pune accentul pe rolul tinerilor profesioniști și studenți în sensibilizarea publicului cu privire la utilizările pașnice ale științei și tehnologiei nucleare. „ Tineret în nucleu: implicarea următoarei generații de lideri ” și va oferi o oportunitate pentru profesioniștii nucleari, separați de generații, pentru a închide decalajul experiențial și a-și schimba perspectivele.
Conservarea artei și a patrimoniului cultural reprezintă o ambiție împărtășită a AIEA și a statelor sale membre. La 19 septembrie, începând cu ora 12.00, în M4 a clădirii M a VIC, evenimentul secundar „ Tehnici nucleare pentru conservarea patrimoniului cultural ” va explora modul în care tehnologiile nucleare sunt puse în practică prin programul de cooperare tehnică pentru a caracteriza și conserva artefacte de importanță culturală.
InTouch + este o platformă online puternică, interactivă, utilizată de comunitatea de cooperare tehnică a AIEA pentru organizarea și organizarea de burse, vizite științifice, cursuri de instruire și multe altele. Evenimentul lateral „ Noua ediție a InTouch + ” va prezenta cea mai recentă ediție a platformei, care permite utilizatorilor să creeze și să editeze mai ușor profiluri, să se aplice la evenimente și să susțină candidații. Programat să aibă loc pe 19 septembrie, evenimentul va fi de interes deosebit pentru ofițerii naționali de legătură și omologii proiectului care participă la Conferința generală.