Site icon TIMP ROMÂNESC

MAE a propus AEP înființarea a 748 de secții de votare pentru românii din afara granițelor

După  centralizarea propunerilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, Ministerul Afacerilor Externe a transmis luni, 16 noiembrie 2020, Autorității Electorale Permanente propunerile pentru organizarea a 748 de secții de votare în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din acest an.

Potrivit unui comunicat de presă, ”propunerea de organizare a celor 748 de secții de votare din străinătate este rezultatul consultării comunităților de cetățeni români din afara țării și al eforturilor susținute și al implicării șefilor de misiuni și personalului Corpului Diplomatic și Consular aflat în coordonarea acestora, în condiții speciale și dificile, generate de pandemia de COVID-19”. De asemenea, au fost avute în vedere cele 12 localități comunicate de AEP, ca urmare a cererilor de înființare de secții înregistrate pe platforma www.votstrainatate.ro. Astfel, documentația argumentativă transmisă către AEP include, printre altele, atât rezultatele consultărilor misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare cu comunitățile de cetățeni români din afara țării, cât și notele logistice privind îndeplinirea condițiilor pentru funcționarea secțiilor de votare, mai menționează MAE.

Cele mai multe secții de votare vor fi organizate în

În contextul măsurilor adoptate pentru gestionarea efectelor pandemiei de COVID-19, MAE reamintește că autoritățile din Malta și Nigeria au transmis că nu vor permite înființarea de secții de votare. Totodată, din motive obiective, MAE reamintește că nu vor fi organizate secții de votare în Venezuela (activitatea misiunii diplomatice a fost suspendată ca urmare a deteriorării condițiilor de securitate) și în R.P.D. Coreeană (granițele acestui stat sunt închise, ceea ce nu permite trimiterea materialelor necesare). Aceste situații au fost comunicate public de reprezentanți ai Ministerul Afacerilor Externe cu multiple ocazii.

MAE subliniază că organizarea în condiții optime a alegerilor parlamentare în străinătate, mai ales în contextul pandemic actual, presupune o implicare activă atât a formațiunilor politice, prin desemnarea reprezentanților ca membri în birourile electorale ale secțiilor de votare, cât și un dialog constant cu autoritățile implicate în organizarea procesului electoral (Biroul Electoral de circumscripție 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicații Speciale). Totodată, implicarea și participarea cetățenilor români din străinătate în calitate de membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare pot contribui în mod substanțial la gestionarea eficientă și la asigurarea unui flux optim al procesului de vot.

MAE reamintește că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării pot vota la secțiile organizate în străinătate pe parcursul a două zile – sâmbătă 5 decembrie și duminică 6 decembrie 2020.

Exit mobile version