Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) lansează „Ghidul alegătorului român din străinătate” pentru a asigura informarea corectă a cetăţenilor români stabiliţi peste hotare, cu privire la condiţiile în care îşi vor putea exercita dreptul la vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, din 25 mai 2014 .
Materialul prezintă sintetic, într-un limbaj accesibil, cele mai importante elemente de noutate pe care le aduce Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, potrivit unui comunicat al MAE.
Ghidul face parte din planul de comunicare pregătit de MAE pentru informarea cetăţenilor români din afara graniţelor ţării asupra procedurii de vot aferente acestui scrutin.
La nivelul Centralei MAE şi al misiunilor diplomatice au fost luate măsurile necesare pentru a asigura difuzarea cât mai largă a acestor informaţii.
Ghidul este publicat pe site-ul MAE în cadrul secţiunii dedicate alegerilor pentru Parlamentul European din 25 mai 2014.
Misiunile diplomatice transmit acest ghid asociaţiilor de români şi persoanelor de contact din rândul comunităţii, cu rugămintea de a primi sprijinul lor pentru difuzarea informaţiei către comunităţile în care activează aceste organizaţii. De asemenea, misiunile diplomatice oferă informaţii referitoare la desfăşurarea alegerilor celor care solicită acest lucru.
Potrivit legislaţiei pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cetăţenii români care vor dori să voteze la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014 vor putea să o facă şi în situaţia în care se află temporar în străinătate. Aşadar, turiştii pot vota. Aceștia vor putea vota la orice secţie de votare organizată în străinătate de misiunile diplomatice sau oficii consulare ale României.
Pentru a-şi putea exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină acte de identitate valabile.