Răspunsul vine la solicitarea deputatului Bogdan Diaconu – Solicitarea adresată MAE de deputatul Bogdan Diaconu în legătură cu demersurile făcute de autoritățile române cu privire la situația lui Ionuț Alexandru Gologan, condamnat în Malaezia la pedeapsa capitală pentru trafic de droguri, nu a rămas fără răspuns. Astfel, în răspunsul MAE sunt detaliate demersurile și intervențiile făcute de diplomați pentru a salva viața românului condamnat la moarte. Potrivit documentului transmis deputatului Diaconu prin intermediul Comisie pentru românii din afara granițelor a Camerei Deputaților, se arată că MAE ”s-a implicat în mod activ, încă de la apariția primelor informații cu privire la acest caz, prin demersuri de asistență consulară” și a ținut legătura cu membrii familiei și mai ales cu autoritățile malaeziene. Diplomații români au analizat situația lui Ionuț Alexandru Gologan împreună cu reprezentanții Ministerului Justiției, Agenția Națională Antidrog, IGPR și în paralel au început procedurile de încheiere a unor tratate de extrădare cu partea malaeziană și pentru transferarea persoanelor condamnate.
În aprilie 2013, misiunea diplomatică a României la Kuala Lumpur a facilitat o expertiză psihiatrică a deținuților cu sprijinul REPRIEVE.
De asemenea, diplomația română a întreprins demersuri și pe linia cooperării europene prin consultări cu statele europene care au cetățeni în situații similare, în mod special cu Marea Britanie și Germania, cărora li s-a solicitat să exprime față de ambasadorul Malaeziei la Bruxelles preocuparea pentru situația cetățenilor aflați în situația de a primi pedeapsa capitală, fără însă ca acest demers să fie o interferență cu actul de justiție din Malaezia.
Recent, o delegație română s-a aflat la Kuala Lumpur pentru a urmări la fața locului desfășurarea proceselor, pentru a discuta cu diplomații Marii Britanii și Germaniei și cu avocatul românilor, prilej cu care s-a constatat și schimbarea încadrării juridice în cazul lui Ștefan Coroi (un alt român arestat în Malaezia).
Cazul celor trei români arestați în Malaezia a fost adus în discuție și cu prilejul reuniunii miniștrilor de externe în marja Adunării Generale a ONU, din luna septembrie.
Imediat după anunțarea sentinței lui Ionuț Alexandru Gologan, ministerul a transmis ambasadorului malaezian în România preocuparea pentru evitarea pedepsei capitale și faptul că pedeapsa cu moartea a fost abolită în numeroase state, fiind considerată un afront la demnitatea umană.
MAE reamintește de campaniile de informare publică derulate prin mai multe canale privind riscurile la care se expun cetățenii români care săvârșesc infracțiuni legate de traficul și consumul de droguri în state care sancționează asemenea fapte cu pedeapsa capitală.
În prezent, în Malaezia sunt cercetați în stare de arest trei români – Marian Laurențiu Petty, Ionuț Alexandru Gologan și Ștefan Coroi – învinuiți de cărăușie de droguri.