Site icon TIMP ROMÂNESC

Magda Cârneci printre participanţi la cel de-al 80-lea congres PEN International

Scriitoarea Magda Cârneci, președinte al PEN România, participă la cel de-al 80-lea congres anual al organizației mondiale PEN International, desfășurat între 28 septembrie și 5 octombrie 2014 la Bishkek, capitala Kirghizstanului.

Ca în fiecare an, congresul le oferă delegaților celor 140 de PEN cluburi din lume oportunitatea de a se întâlni și a dezbate împreună o agendă întotdeauna foarte încărcată. Panelurile și workshopuri prevăzute în program vor avea în vedere activitatea comitetelor din PEN și teme ca libertatea de expresie a scriitorilor și jurnaliștilor, supravegherea și încarcerarea unora dintre ei, drepturile lingvistice, rolul femeilor în promovarea unei lumi egalitare, angajarea în politica publică și colaborarea cu organizațiile internaționale, securitatea digitală, copyright-ul electronic, ș.a.

La congres, unde sunt așteptați 500 de participanți, va fi prezentă și Dunja Mijatovic, reprezentantă a OSCE pentru libertatea în media. Alături de programul congresului, vor avea loc și evenimente culturale conexe. Fiecare zi de congres se va încheia cu lecturi din opera scriitorilor membri PEN decedați în decursul anului (din România – Mihai Sin și Andrei Bodiu). Unii dintre delegați vor fi invitați să citească în școli, iar un forum literar despre opera lui Chinghiz Aitmatov e prevăzut la Universitatea Manas.

La final va fi anunțat și câștigătorul concursului literar internațional New Voices – ediția 2014, lansat de PEN International anul trecut. Magda Cârneci va fi însoțită la congres de Amalia Cernat, tânăra poetă româncă propusă de PEN România în acest concurs și care se află printre cei trei finaliști.

Magda Cârneci (poet, eseist, critic și teoretician de artă român) a absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București. În 1997 a obținut un doctorat în istoria artei la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, urmat de numeroase burse de cercetare în străinătate. A activat ca cercetător științific la Institutul de Istoria Artei din București și ca președintă a boardului Centrului Internațional pentru Artă Contemporană (CIAC) din București. A fost și co-director al revistei de arte vizuale Artelier. Între 2001 și 2005 a fost lector invitat la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) din Paris. Între 2007 și 2010 a condus Institutul Cultural Român din Paris.

 

Exit mobile version