Un grup de magistraţi din România, din judeţele Suceava, Bacău şi Neamţ, absolvenţi ai Facultăţii de Drept (promoţia 1973), s-au aflat, timp de trei zile, în regiunea Cernăuți, într-o vizită turistică în oraşul Cernăuţi, localităţile din vecinătate, dar și la mai multe obiective istorice şi culturale din Nordul Bucovinei. Pe parcursul celor trei zile, grupul din România a fost însoțit de profesorul Petru Grior din Cernăuţi.
Cu această ocazie, magistrații români au trecut și pragul Consulatului General al României din Cernăuți, unde au fost primiți de ministrul consilier Ionel Ivan și consulul Eduard Neagoe, unde s-a discutat despre unele aspecte politico-diplomatice ale colaborării româno-ucrainene, relaţiile oficiului consular cu mediul asociativ românesc și problemele comunităţii române din regiune.
Printre problemele semnalate de oaspeții din România s-au aflat nevoia fluidizării circulaţiei persoanelor la frontiera comună, cu accent pe decongestionarea tranzitului în punctul vamal Porubno-Vadu Siret, sugerându-se urgentarea deschiderii punctului vamal de la Vicovu de Sus, dar și lipsa pliantelor şi informaţiilor turistice într-o limbă de circulaţie internaţională, dar şi în limba română, la obiectivul turistic „Cetatea Hotinului”. Mulţi dintre magistraţi au promis că vor reveni la Cernăuţi, oraş considerat o perlă a Bucovinei, şi că fiecare va aduce câte o carte de poezii eminescine sau cu povestiri de Ion Creangă, pe care să o doneze comunităţii de români.