Site icon TIMP ROMÂNESC

Măgurele, ”Loc Istoric al Fizicii”

Platforma de Fizică de la Măgurele se alătură unui grup de centre prestigioase – CERN (Geneva), IMB Research Ruschlikon, Niels Bohr Institute Copenhaga, JINR Dubna – după de European Physical Society (Societatea Europeană a Fizicii) i-a acordat distincția de ”Loc Istoric al Fizicii”, pentru ”extraordinara contribuție” internațională în dezvoltarea acestui domeniu.

La ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative, alături de directorii institutelor de cercetare din Măgurele s-au aflat academicieni, oameni de știință și cercetători, reprezentantul Societății Europene a Fizicii, autorități locale.

”Distincția de Loc Istoric al Fizicii demonstrează nu numai că Platforma de la Măgurele este recunoscută ca un centru important al cercetării, dar și că și-a întărit poziția în rândul centrelor de cercetare ale lumii. Ceea ce, pe noi – Consiliul Județean Ilfov – ne face să fim și mai mândri de performanțele cercetătorilor care, iată, cuceresc lumea științei de aici, de la noi, de la Măgurele. Așa cum știți, suntem preocupați de acest oraș special al României, iar construirea Parcului Științific de la Măgurele este prioritate zero pentru instituția pe care o reprezint. Vă mulțumesc pentru ce faceți și pentru unde ați pus România pe harta lumii”, a afirmat Marian Petrache, președintele CJ Ilfov.

Platforma de Fizică de la Măgurele găzduiește cel mai important proiect științific pe care România a avut ocazia să-l găzduiască vreodată – Extreme Light Infrastructure (ELI-NP), pilonul de fizică nucleară al proiectului pan – european ELI (Extreme Light Infrastructure) dezvoltat în România, Ungaria și Cehia.

Pe Platforma de la Măgurele se dezvoltă și se instalează în prezent cel mai puternic laser din lume care va putea genera o putere echivalentă cu 10% din puterea Soarelui (10 petawați = 10 milioane de miliarde de waţi).

Acest proiect ştiinţific este cea mai mare investiţie în cercetarea românească și unul dintre cele mai mari din lume.

Exit mobile version