Site icon TIMP ROMÂNESC

MAI: În 2022, România a coborât sub media comerțului ilegal cu țigări din UE

România a coborât în 2022, pentru prima dată în ultimii 15 ani, sub media comerțului ilegal cu țigări din UE, anunță MAI.

Contrabanda cu ţigări, inclusiv cu produse contrafăcute, este evaluată ca unul dintre cele mai serioase riscuri la adresa securităţii la frontiere, cauzând pierderi de milioane de euro pentru bugetul României și bugetele statelor membre ale UE.

Potrivit sursei citate, pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu bunuri, Poliția de Frontieră a constatat  în 2022 un număr de 92 de infracţiuni de natură economico – financiară şi 443 de infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală, valoarea bunurilor confiscate fiind de 315,8 milioane lei.

 De asemenea, au fost reţinute în vederea confiscării 4 milioane de pachete cu ţigări (aproximativ de 67 milioane de lei), peste 27.700 kg tutun, 23.830 kg tutun narghilea și au fost identificate şi destructurate cinci grupuri organizate constituite în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 62 de persoane.

La nivelul Poliției Române, în cursul anului 2022, au fost înregistrate 782 de dosare penale în care sunt cercetate 1.045 de persoane.

Ca urmare a activităților efectuate au fost confiscate peste 56 milioane de țigări și 32.528 kg tutun, fiind aplicate 908 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.665.650 lei.

 Conform studiului Novel Research, în 2022 au fost marcate două recorduri istorice în evoluția pieței ilicite cu țigări în România – cel mai scăzut nivel anual al comerțului cu țigări provenite din piața neagră (7,1%) și cel mai mic nivel al pieței ilicite înregistrat într-o lună de cercetare (6,1%), respectiv luna iulie.

 Cea mai întâlnită metodă folosită de contrabandiști pentru a introduce țigările în România rămâne în continuare trecerea acestora peste ”frontiera verde” de către cărăuși, în general prin locuri greu accesibile polițiștilor de frontieră, transportate  până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport.

O altă metodă des întâlnită este  introducerea ilegală a țigărilor în România prin ascunderea în mijloacele de transport. Cea mai utilizată este „metoda capac” (ascunderea țigărilor printre alte categorii de mărfuri sau în locuri special amenajate, pereți dubli, rezervoare duble etc.).

O altă metodă de operare în acest domeniu este organizarea pe teritoriul României a unor fabrici clandestine de țigarete. În 2022, structurile MAI au desfiinţat mai multe astfel de fabrici, prilej cu care au fost identificate importante cantităţi de ţigarete, linii de fabricare şi ambalare, precum şi diverse materiale utilizate în fabricarea ţigărilor.

Exit mobile version