Cererile de viză pentru România vor putea fi procesate mai rapid prin intermediul proiectul E-VIZA, a cărui implementare a fost finalizată în 135 de misiuni diplomatice, urmând să fie folosit de aproximativ 500 de angajaţi MAE.
Proiectul presupune crearea unui nou serviciu electronic care permite solicitanţilor să îşi întocmească dosarul de aplicare online. Portalul va putea fi folosit de cetăţenii străini care doresc să dobândească viza românească şi de personalul consular care va procesa dosarele. Componenta de securitate este asigurată pentru ambele portaluri.
Referindu-se la beneficiile proiectului, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Sorin Moise, a subliniat importanţa utilizării portalului, care va diminua atât timpul de realizare a dosarului de aplicare, cât şi timpul de procesare a vizelor, şi va oferi posibilitatea programării electronice a vizitei la ghişeu, pentru depunerea documentelor în original.
Prin intermediul portalului E-viza, România va folosi un sistem modern de obţinere a vizelor, asemănător celor din Australia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii sau Turcia. Folosirea unui asemenea sistem va avea un impact pozitiv inclusiv în ceea ce priveşte atragerea de turişti străini în România, dar şi oameni de afaceri sau tineri care vor dori să studieze în ţara noastră.
Secretarul general al MAE, Sorin Moise, a menţionat că derularea acestui proiect se înscrie în strategia Ministerului Afacerilor Externe de informatizare a serviciilor consulare, alături de alte proiecte importante derulate de instituţie, printre care proiectul SNIV – Sistemul Naţional de Informaţii privind Vizele şi Centrul de contact şi suport al cetăţenilor români din străinătate.
De asemenea, oficialul MAE a precizat că s-au întreprins demersuri pentru diseminarea informaţiei privind existenţa acestui portal atât către misiunile diplomatice străine la Bucureşti, cât şi prin intermediul misiunilor diplomatice româneşti în străinătate pentru ca aceasta să ajungă în timp util la publicul ţintă al portalului, respectiv cetăţenii străini care doresc să solicite viza românească.
Realizarea proiectului a durat 7 luni, perioadă în care au fost implementate componentele software şi asigurată infrastructura hardware pentru MAE şi secţiunile consulare din străinătate.