Cercetători în domeniul medicinei, doctori de diverse specializări din România, Ucraina și Moldova vor putea realiza lucrări științifice în laboratoarele din România în cadrul proiectului transfrontalier din domeniul sănătății CHRONEX-RD. Proiectul are ca scop crearea și dezvoltarea unei rețele de cercetare clinice transnaționale în domeniul bolilor cronice, dezvoltarea capacităților de educație regională și formarea unui corp de profesioniști pro-activi în domeniul sănătății înalt calificați în managementul bolilor cronice în zona de frontieră România-Moldova-Ucraina.
Bolile cronice constituie o amenințare semnificativă asupra sănătății umane și a creșterii economice. 63% din mortalitatea globală e datorată bolilor cronice. 80% din aceste morți au loc în țări cu venituri mici și mijlocii, iar 50% din decese apar la persoane aflate în perioada activă a vieții.
„Proiectul este o stație pilot care construiește proceduri, învață munca în echipă și impune politici publice. Finalitatea sa este de a crește starea de sănătate a regiunii, dar și forța economică, pentru că niciun investitor nu-și dezvoltă forță economică într-o zonă bolnavă”, afirmă prof.dr. Vasile Astarastoae.
Valoarea totală a proiectului este de 1,586 milioane euro, dintre care aproape 90% sunt fonduri europene, iar 10% a UMF „Grigore T. Popa” din Iași.
Proiectul, care are o valoare de peste 1,4 milioane de euro şi o durată de un an şi 8 luni, până în august 2015. Proiectul presupune instruirea a 300 de medici din România, Ucraina și Moldova.