Ministrul pentru relația cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a relatat, într-un interviu care este situația din zonele afectate de cutremurul din Italia, subliniind că este marcată de solidaritatea de care dau dovadă românii.
Ministrul Ligor a mers duminică în centrul Italiei, regiune puternic afectată de cutremurul care a avut loc miercuri și în care și-au pierdut viața și 11 cetățeni români, pentru a evalua situația de la fața locului și a discuta cu românii afectați. Aceasta i-a vizitat, la spital, pe toți cetățenii români răniți, precum și pe cei din zonele afectate. și a discutat cu autoritățile locale.
Maria Ligor a declarat, pentru Mediafax, ca „Este, evident, impresionant pentru că e multă suferință. Pe de altă parte, vă spun sincer că personal sunt marcată de faptul că ne dau un exemplu de solidaritate cu ceilalți. Cel puțin două dintre doamnele cu care am vorbit mi-au spus că așteaptă să iasă din spital să poată să-i ajute pe cei pe care-i știau și care au fost afectați de cutremur.”
În ceea ce-i privește pe românii care figurau pe lista de dispăruți, Maria Ligor a explicat cum se lucrează: „Lista cu care lucrăm este una dinamică. Sunt semnalări pe care familiile sau prietenii le fac către consulat sau către Ambasada de la Roma în legătură cu prieteni sau cunoscuți sau membri de familie pe care nu pot să-i contacteze. Nu toți din lista de dispăruți sunt din regiunea afectată de cutremur și, pe măsură ce sunt localizați și știm că sunt bine, numele respective ies de pe listă”.
„Sunt în permanent în legătură cu colegi din Guvern, cu prim-ministrul și voi fi în continuare aici în Italia pentru alte întâlniri și pentru a defini împreună cu echipa consulatului și cea a ambasadei ce putem face pe plan local„, a precizat ministrul pentru relația cu românii de pretutindeni.
În ceea ce privește înmormantarea românilor morți la cutremur, Maria Ligor spune că o parte vor fi înhumați în Italia, conform dorinței familiilor. ”Cei care ajung în țară la fel, conform dorinței familiei. Vor fi sprijinite familiile ca să le ajungă rudele acasă. La o parte dintre cei decedați se lucrează în continuare pentru finalizarea documentației necesare, aprobărilor necesare, actelor care se fac în asemenea circumstanțe.”
Centrul Italiei a fost afectat, miercuri, 24 august 2016, de un puternic seism, în urma căruia și-au pierdut viața peste 290 de persoane. Printre victime se numără, la momentul actual, 11 cetățeni români.
Reprezentanţii Ambasadei României la Roma şi ai Consulatului General al României la Bologna au anunțat că sunt în permanentă legătură cu unităţile medicale în care sunt internaţi cei 6 cetăţeni români răniţi.
În urma finalizării tuturor procedurilor specifice, trupurile neînsufleţite a 7 cetăţeni români decedaţi în urma seismului vor fi repatriate, pe cale rutieră, în cursul zilei de luni, 29 august 2016.
Costurile de repatriere a corpurilor neînsuflețite au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgență aflat la dispoziția ministerului.
Echipa consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE şi cele două echipe consulare mobile ale Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, aflate în zonele calamitate, încă de la debutul crizei, își vor continua activitatea și demersurile la fața locului până la repatrierea tuturor corpurilor neînsuflețite ale cetățenilor români decedați și până la clarificarea situației persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute.
Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia – (0039) 06 835 233 58 și (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna – (0039) 051 5872120 și (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul echipelor consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE, Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, acționează în mod coordonat și întreprinde toate demersurile necesare pentru a verifica şi confirma, pe toate canalele disponibile, situația persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute. Verificările se derulează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente, anunta Ministerul Afacerilor Externe.
„Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în această tragedie şi acordă în continuare întreaga asistență necesară”, potrivit comunicatului MAE.