PARADA REFERENDUMURILOR DIN UCRAINA: RUSIA TOT MAI APROAPE
Ziua de 11 mai era aşteptată cu mari temeri în Ucraina. În acea zi în estul ţării s-au desfăşurat patru referendumuri concomitent. După referendumul din Crimeea, care a fost premiza oficială a anexării peninsulei de către Federaţia Rusă, au urmat referendumurile din regiunile Doneţk şi Lugansk. Cabinele de vot instalate afară, absenţa unor liste ale alegătorilor şi haosul juridic general nu au fost o barieră în calea desfăşurării aşa ziselor referendumuri, unul dintre care s-a referit la proclamarea Republicii Doneţk şi Republicii Lugansk. Scenariul este unul vechi de tot: organizarea unui referendum nerecunoscut de nimeni în afară de Rusia, oficializarea rezultatelor şi alipirea la Ţara-mamă. În acest mod Ucraina este destrămată de Rusia, fără declanşarea publică a unui război. Principiul rămâne acelaşi: sancţiunile vor trece, însă teritoriul va rămâne.
Pentru a crea imaginea TV a unor cozi la urnele de vot, în oraşele din estul Ucrainei au fost create doar câteva sectoare electorale. În mod normal au apărut cozi care au fost filmate de posturile ruse de televiziune şi puse în contextele video potrivite. Alegătorii în cadrul aşa ziselor referendumuri au putut vota pentru ei personal, pentru vecini şi rude… şi aşa la mai multe sectoare în aceeaşi zi. Voturile au fost numărate şi scopul politic atins. Scopul scuză mijloacele, scria părintele ştiinţelor politice Niccolo Machiavelli. Putin se vede că i-a citit cărţile.
Securitatea referendumului a fost garantată de separatiştii proruşi înarmaţi cu Kalaşnikov şi rachete, iar rezultatele erau cunoscute înainte de încheierea votării: toată lumea vrea independenţă şi urăşte Kievul „fascist”. Ultimul a reacţionat prompt, numind aşa zisul referendum o „farsă electorală”, care nu va avea consecinţe juridice. Cam aceleaşi declaraţii au fost făcute de politicienii de la Kiev după referendumul din Crimeea! Declaraţiile de atunci au fost uitate, însă Crimeea a rămas în îmbrăţişarea mamei Rusii.
Mijloacele de informare în masă din Occident nu au luat în considerare celelalte trei referendumuri, care s-au desfăşurat în aceeaşi zi în estul ţării. Acestea au fost o invenţie informală a Kievul de a salva situaţia în estul ţării, făcând lucrurile de tot absurde şi demonstrând, chipurile, comunităţii internaţionale că situaţia este sub control. Unul dintre referendumuri s-a referit la dorinţa populaţiei Donbasului de a se alătura la Marea Britanie, fiindcă întemeietorul oraşului Doneţk a fost un englez! În cadrul altui sondaj de opinie a fost abordată problema alipirii regiunilor Doneţk şi Lugansk la regiunea Dnipropetrovsk din centrul ţării, care este sub controlul unui miliardar local, susţinut de autorităţile de la Kiev. Planurile Kievului de a diminua efectul negativ al referendumului organizat de Rusia au rămas doar planuri, despre celelalte referendumuri, în afară de cel prorus, nimeni nici n-a auzit.
Kievul de fapt a ales o cale dificilă de combatere a separatismului. Dialogul cu elitele locale au ajuns în impas, iar „regele Donbasului”, Rinat Ahmetov, a declarat că operaţiunea antiteroristă trebuie sistată. Negocierile informale continuă, însă preţul eşecului în această partidă de şah este prea mare. În contextul paradei referendumurilor din estul Ucrainei, Rusia s-a apropiat la maximum de o nouă anexare teritorială. (sursa: trb.ro)