Site icon TIMP ROMÂNESC

MARIN GHERMAN

OPERAŢIUNEA ANTITERORISTĂ: ÎNTRE CINISM DIPLOMATIC ŞI RĂZBOI

 

În pofida faptului că Ucraina are un nou preşedinte, situaţia din estul ţării nu a devenit detensionată. Dimpotrivă, în momentul de faţă are loc o escaladare a conflictului. Şi aceasta din motivul că adevărata operaţiune antiteroristă de abia începe sub conducerea domnului Poroşenko, operaţiunile din trecut fiind mai mult o mimare a procesului de combatere a terorismului şi separatismului.

Petro Poroşenko, care nu a fost încă instituit în funcţie, însă care se simte deja preşedinte, a declarat că despre o sistare a operaţiunii antiteroriste nici nu poate fi vorba. El a promis electoratului că va face pace şi va consolida integritatea ţării. Mai mult decât atât, Poroşenko a spus că Ucraina ar avea nevoie şi de un ajutor militar direct din partea SUA, sancţiunile fiind neeficiente în procesul de izolare internaţională a Rusiei. Aceste cuvinte stăruiau de mai mult timp în mintea politicienilor din Ucraina, însă nimeni nu a avut curajul să le spună până acum.

Rusia înţelege foarte bine că câştigătorul acestui joc războinic camuflat ia totul. Frontiera ruso-ucraineană este trecută nelegal de camioane ruse cu oameni înarmaţi, care sosesc în zonă pentru „a da o mână de ajutor” fraţilor separatişti. Autorităţile de la Kiev se arată a fi neputincioase în privinţa blocării acestui trafic nelegal de fiinţe umane înarmate. De remarcat că frontiera ucraineano-rusă nici măcar nu este demarcată în baza regulilor internaţionale. Locuitorii unor sate ucrainene din nordul şi estul ţării strâng ciuperci în pădurile din Rusia, trec de câteva ori pe zi frontiera de stat şi nici nu ştiu măcar despre aceasta. Lacunile teritoriale sunt folosite de Rusia. Ea trimite camioane cu militari din Cecenia şi Caucaz care ajung la faţa locului şi se declară locuitori autohtoni – luptători pentru Republica Doneţk şi Lugansk.

Noul preşedinte al Ucrainei se arată ferm convins în faptul că operaţiunea antiteroristă nu poate dura luni de zile, iar separatiştii înţeleg că doar Rusia le mai poate ajuta. De aceea, în cel mai scurt timp despre o detensionare a situaţiei nu poate fi vorba. Poroşenko a declarat că operaţiunea antiteroristă trebuie să dureze doar două-trei ore. Este vorba despre acţiuni militare fulgerătoare, care ar surprinde insurgenții şi nu ar fi o reacţie la acţiunile lor (ceea ce se întâmpla în trecut).

Mirosul de conflict s-a făcut mai pronunţat după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că „autorităţile de la Kiev nu doresc să oprească violenţele” şi nu exclude „o operaţiune de pedepsire” realizată de Rusia. Declaraţiile lui Lavrov nu numai că au un iz de cinism diplomatic, dar şi nu coincid cu realitatea. Locuitorii oraşului Lugansk povestesc cum insurgenţii pro-ruşi (unii veniţi din Rusia) trag asupra civililor, jefuiesc şcoli şi administraţii locale, adresându-se către locuitorii Donbasului cu următoarele cuvinte: „Poliţia voastră nu vă ajută. Vă poate salva doar Rusia”. Aceste violenţe potrivit declaraţiilor lui Lavrov sunt organizate de autorităţile de la Kiev! Dacă nu va fi sistată operaţiunea antiteroristă – va urma pedepsirea Kievului. Declaraţia miroase a intervenţie militară şi avertizare directă.

Trebuie luat în considerare faptul că armata ucraineană nu mai este cea din februarie 2014. În armată au fost investite milioane de dolari americani, iar militarii sunt pregătiţi pentru un eventual atac rus. Momentul surprizei militare nu mai este actual şi Rusia conştientizează acest fapt. De aceea, declaraţiile lui Lavrov pot fi calificate şi ca o sperietoare pentru „ciorile” politicii ucrainene. Poroşenko, înţelege că forţa poate fi combătută cu ajutorul forţei. Criza ucraineană trece pe neaşteptate la faza „hard power”. Vrei pace, pregăteşte-te de război. (sursa: trb.ro)

Exit mobile version