Mărțișorul, simbolul primăverii, iubirii şi purității, este, pe data de 1 Martie, prin tradiție, un dar purtător al tuturor cuvintelor nerostite, dar trăite, de către cel care-l oferă către cel care-l primește. Mărțișoarele sunt realizate folosind tehnici moderne, quilling, pouring, modelling, dar și tehnici tradiționale precum cusutul în puncte, răsucitul, împletitul firelor. La fabricarea mărțișoarelor sunt utilizate materiale naturale – semințe, flori uscate, coji de fructe – sau materiale reciclate – hârtie, dopuri de plută, pânză.Mărțișorul a fost inclus în patrimoniul cultural al UNESCO în 2017, dosar comun al Bulgariei, al Macedoniei de Nord, al Republicii Moldova şi al României.
Expoziția „Mărțișor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO”, la Centrul Cultural Uccle – La Ferme rose din Bruxelles
Vernisajul „Mărțișor: patrimoniu cultural românesc – patrimoniu cultural imaterial UNESCO” va avea loc marți, 1 martie 2022, ora 17.30, la Centrul Cultural Uccle – La Ferme rose, Bruxelles. Expoziția, organizată de ICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei, poate fi vizitată în perioada 1-7 martie 2022.
Expoziția este realizată de Muzeul Județean Buzău în colaborare cu Consiliul Județean Buzău. Muzeul Județean Buzău deține și administrează un bogat patrimoniu tematic legat de tradiția Mărțișorului la români. Alături de obiecte aflate în colecția „Etnografie” (mărțișoare, amulete ș.a.), există și o serie de obiecte în cadrul colecției „Istorie” (mărțișoare din secolul trecut, scrisori/felicitări cu ocazia zilelor de 1 și 8 martie). Acest lucru permite o expunere în oglindă a celor două colecții. Astfel, se poate transmite un mesaj complex, legat de tradiție, simbol, valori culturale și spirituale ale poporului român. Mărţişorul este sărbătorit în comunităţile româneşti din întreaga lume.
Având în vedere caracterul expoziției, elementele de muzeotehnică au un rol important. Astfel, vor fi prezentate 12 panouri de mari dimensiuni cu informații despre acest obicei. Panourile au imagini și text în limbile română, engleză și franceză. Alături de partea panotată, expoziția este completată cu vitrine cu mărțișoare, două filme documentare, aflate în patrimoniul Muzeului Județean Buzău, și de trei prelegeri în limbile engleză și franceză cu tema Mărțișorului la români, susținute de Dr. Daniel Costache – manager, responsabil cu implementarea programelor internaționale cu tematică legată de tradiții, Drd. Mădălina Oprea – muzeograf șiRaluca Brașoveanu – muzeograf la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”.
„Mărțișorul și simbolistica sa”, la Biblioteca „Somogyi Károly” din Seghedin
Filiala Seghedin a ICR Budapesta, în colaborare cu Ambasada României în Ungaria și Biblioteca Orășenească și Județeană „Somogyi Károly” organizează marți, 1 martie 2022, ora 17.00, evenimentulmultietnic și multilingvistic „Mărțișorul și simbolistica sa”, în salaAlagsori KlubaBibliotecii Orășenești și Județene „Somogyi Károly”. Totodată, graficiana Adela Kiss, originară din Jula, va susține o prelegere despre tradiția, geneza și obiceiurile legate de acest eveniment, ilustrând conceptele teoretice cu un atelier de confecționare de mărțișoare, de la tradițional la modern.
„Mărțișorul între obiceiuri și mituri arhetipale”, film inedit la Istanbul
Începând cu 1 Martie 2022, ICR Istanbul va difuza, pe rețelele de socializare, un film inedit, „Mărțișorul între obiceiuri și mituri arhetipale”, cu participarea doamnei Janeta Ecaterina Ciocan, etnolog, care va prezenta obiceiul mărțișorului din satul tradițional românesc, făcând referire la numeroasele legende populare. Janeta Ecaterina Ciocan a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii Babeș Bolyai din Cluj Napoca în 1971, obținând ulterior titlul de muzeograf-etnograf în 1985.A desfășurat o susținută activitate profesională în cadrul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, de la muzeograf stagiar la muzeograf principal, în perioada 1971 – 2016. Deține atestate în domeniul costumelor populare, textile şi ceramică, dar și pentru bunuri cu semnificaţie etnografică – obiecte din lemn, unelte, ustensile din gospodăria ţărănească, precum și obiecte de cult – icoane pe sticlă şi lemn, măşti. În prezent, colaborează în realizarea unor proiecte muzeale cu entitatea etnografică maramureșeană menționată.Filmul despre Mărțișor va fi tradus și subtitrat în limba turcă, iar Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare este partener în proiect.
Mărțișoarecreate de elevii Cursului de limbă, cultură și civilizație românească, prezentate publicului din Portugalia
O serie de mărțișoarecreate de elevii Cursului de limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) din Portugalia, sub coordonarea doamnei prof. Elena Covasan, va fi postată marți, 1 martie 2022, pe rețelele de socializare ale ICR Lisabona și instituțiilor partenere. Evenimentul va fi organizat deAmbasada României în Republica Portugheză, ICR Lisabona și Institutul Limbii Române.
Tot cu ocazia Mărțișorului, vor fi aduse în atenția publicului fotografii realizate de portughezii Mariana Barbosa și Paulo Torres. Imaginile surprind, într-un cadru special, mărțișoare confecționate manual,brodate cu motive tradiționale românești de Mariana Barbosa, profesor de portugheză. Pasionați de cultura română și colaboratori constanți ai Ambasadei și ai ICR Lisabona în cadrul unor proiecte literare, aceștia au adoptat tradiția oferirii de mărțișoare de 1 martie, pe care în ultimii ani o promovează activ în societatea portugheză.
Violonista Clara Cernat și pianistul Thierry Huillet, concert la Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando din Madrid
Concertul „Călătorii româno-spaniole în trei secole de muzică”, susținut de violonista Clara Cernat și pianistul Thierry Huillet, va avea loc marți, 1 martie 2022, de la ora 12.00, pe scena emblematicei Academii Regale de Arte Frumoase San Fernando din Madrid. Programul concertului ilustrează muzica populară spaniolă și română de către mari compozitori, într-o călătorie muzicală de-a lungul a trei secole.
Muzica românească strălucește prin iconica„Baladă” a lui Ciprian Porumbescu, prin „Airs dans le genre roumain” de George Enescu și prin virtuozele rapsodii pe teme românești semnate de Thierry Huillet, celebru compozitor francez care va interpreta ca pianist în acest concert. Numeroasele teme împletite și armonizate în cele două rapsodii: „Voyage Rapsody” și „Valahia Rapsody”, aparțin folclorului românesc din secolul al XVIII lea până în prezent.Ele sunt atribuite lui Dimitrie Cantemir, Mariei Tănase, lui Grigoraș Dinicu, Costică Pompieru, ambii mari lăutari români.
Thierry Huillet a orchestrat aceste lucrări, cu mare succes la public, ele tratând folclorul românesc în maniera rapsodiilor maghiare de Franz Liszt.El însuși pianist virtuoz, Thierry Huillet îl omagiază pe Liszt în aceste lucrări spectaculoase și, în același timp, oferă folclorului românesc o valoare de distincție regală în sălile de concerte de muzică clasică.
„Mărțișor – Legendă de primăvară”, în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma
Inaugurarea expoziției „Mărțișor – Legendă de primăvară” are loc marți, 1 martie 2022, ora 17.30, în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma. Evenimentul este organizat de Institutul Limbii Române din București, Accademia di Romania in Roma și Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Spaniei, Ambasada României în Regatul Belgiei, Ambasada României în Franța, Ambasada României în Portugalia, Ambasada României în Irlanda, Ambasada Republicii Moldova în Italia, Ambasada Serbiei în Italia, Institutul Bulgar de Cultură din Roma, Școala Bulgară din Roma, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și Muzeul Etnografic din Belgrad. Cu această ocazie, grupul coral polifonic „Arpeggio” va oferi publicului prezent la inaugurarea expoziției un „mărțișor muzical”. Accademia di Romania in Roma găzduiește a cincea ediție a expoziției de mărțișoare, coordonată de profesori colaboratori ai Institutului Limbii Române și reunește creații ale elevilor și profesorilor implicați în Cursul de limbă, cultură și civilizație românească (L.C.C.R.) din Italia, Spania, Belgia și Franța cu cele realizate de Ambasada Republicii Moldova în Italia și Institutul Bulgar de Cultură de la Roma și cu lucrări realizate în șapte școli din România. Pe lângă panourile cu mărțișoare și felicitări pentru 8 Martie, vor avea loc proiecții cu imagini de la colaboratorii LCCR din celelalte țări participante și de la școlile din România, cât și tradiția mărțișorului în Bulgaria, Republica Moldova și Serbia. Evenimentul a fost precedat de Atelierul online de creație a mărțișorului „Călător prin tradiții de primăvară”, organizat duminică, 20 februarie de Institutul Limbii Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Accesul în sală pentru expoziția „Mărțișor – Legendă de primăvară” se face pe bază de Super Green Pass și cu purtarea obligatorie a măștii de protecție FFP2.
Veneția – prima zi de primăvară și ultima zi de carnaval
Expoziția „Viața, oamenii și diversitatea portului popular din Veneția Transilvaniei” va fi deschisă pentru public, între orele 10.00-19.00, la galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția în data de 1 Martie, pentru a marca sărbătoarea Mărțișorului și ultima zi a Carnavalului de la Veneția din acest an. Expoziția cuprinde costume populare din satul Veneția de Jos, județul Brașov, România și fotografii din viața satului. Localnicii din Veneția Transilvaniei sunt moștenitorii unui tezaur vestimentar de excepție pentru zona istorică de răsărit a Țării Făgărașului, cu piese de port popular unice, puțin cunoscute publicului larg. Alături de piesele de port popular, în galerie vor fi expuse mărțișoare create de artiști populari. Proiectul este organizat de IRCCU Veneția și Asociația „Ioan Cavaler de Pușcariu”, în colaborare cu Muzeul de Etnografie Brașov, „Etnotique” și „La Blouse Roumaine”.
Expoziție de mărțișoare, la sediul ICR Viena
O expoziție de mărțișoare în care sunt prezentate lucrările unor artizani care promovează acest obicei românesc în Austria poate fi vizitată la sediul ICR Viena. Vor putea fi admirate mărțișoare croșetate sau brodate manual, diferite mărțișoare textile, mărțișoare realizate din pastă modelatoare, din lemn şi ceramică, precum și felicitări florale şi mărțișoare de tip cabochon. Conceptul curatorial îi aparţine artistei Izabella Petruţ, designer și creatoare de bijuterie contemporană, stabilită la Viena. Expoziția poate fi vizitată până marți, 1 martie, în intervalul orar 12.00-19.30.
O seară de literatură și muzică pentru celebrarea Lunii Femeilor, la ICR New York
Profitând de „îmblânzirea” pandemiei, Institutul Cultural Român de la New York se reîntoarce în spațiile fizice cu un eveniment dedicat zilelor de 1 și 8 martie, date importante în calendarul comunitar al românilor de pretutindeni, și realizat în parteneriat cu asociația americană Bucharest Inside the Beltway. Publicul este invitat vineri, 4 martie 2022, să le cunoască pe câteva dintre scriitoarele care au apărut, în ultimii doi ani, în seria online „Voci feminine românești din America de Nord”, într-o adevărată sărbătoare a creativității literare feminine. Vor susține lecturi și scurte performance-uri literare scriitoarele Raluca Albu, Cristina A. Bejan, Clara Burghelea, Adina Dabija, Mihaela Moscaliuc, Claudia Serea și Adela Sinclair, punctate de intervenții muzicale oferite de originalul compozitor și pianist Mischa Blanos. Evenimentul se circumscrie și programelor aniversare derulate în luna martie în Statele Unite, care este dedicată în întregime femeilor.
Atelier de confecționat mărțișoare, la sediul ICR Paris
„Sărbătorea Mărțișorului”/„Fête de Mărțișor”, un atelier dedicat copiilor cu vârste între 7-15 ani, va avea loc la sediul ICR Paris duminică, 6 martie 2022, între orele 11.00 – 14.00. Evenimentul este organizat de ICR Paris și se desfășoară sub auspiciile reprezentanței României la UNESCO. Atelierul de confecționat mărțișoare va fi susținut de Adriana Sîrbu și se va derula în timpul cursurilor de limba română pentru copii, organizate de Scoala românească din Paris. ICR Paris va însoți mărțisoarele oferite de un flyer care prezintă tradiția Marțisorului, intrat din 2017 în Patrimoniul imaterial al UNESCO.
Artiști lirici români și norvegieni, în „Concertele Primăverii în Norvegia”
Evenimentul „Concertele Primăverii în Norvegia”, care se va desfășura duminică, 6 martie 2022, și duminică, 13 martie 2022, este organizat de Ambasada României în Regatul Norvegiei, Institutul Cultural Român din Stockholm și DeMit Production. Evenimentele muzicale, susținute de artiști lirici români și norvegieni, angajați și colaboratori permanenți ai Operei Naționale Norvegiene, vor avea loc pe 6 martie la Stavanger și, respectiv, la Oslo, pe 13 martie 2022. Concertul de la Stavanger se va desfășura în Eikenes sallen, de la 19.00, iar cel de la Oslo de la 18.00 (ora Norvegiei), în sala Rommen scene.
Protagoniștii din „Concertele Primăverii în Norvegia” sunt Ioana Carmen Demit (soprană), Kjerstin Løvdal (soprană), Tunde Gaspar (alto), Gabriel Birjovanu (tenor), Florin Demit (bariton) și Natanael Uifalean (bas), care vor intepreta, alături de pianistul acompaniator Gabor Nagy, duete celebre și momente de ansamblu vocal din opera lirică universală semnate de compozitori faimoși: Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Wolfgang Amadeus Mozart, Vincenzo Bellini, Georges Bizet, Franz Lehár, Luigi Denza, Jacque Offenbach.
În programul celor două evenimente, a fost inclus și un calup de patru piese românești semnate de George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Aurel Eliade și George Grigoriu. Ambele concerte, prezentate de Florin Demit, au o durată de aproximativ două ore, cu pauză între cele două părți muzicale, structurate în opera seria și opera comică (bufă). La bis, vor fi interpretate de către toți interpreții fragmente celebre precum Nessun dorma, Brindisi și O sole mio.
„Primăvara este întâmpinată în întreaga lume cu bucurie și speranță. Ambasada României sprijină în acest an seria de concerte de opera dedicate Mărtișorului care urmăresc să aducă în Norvegia un strop de caldură și de lumină românească. Sperăm ca această inițiativă să continue în viitor și să devină un reper al vieții culturale norvegiene”, a declarat E.S. domnul Marius Cristian Bădescu, Ambasadorul României în Regatul Norvegiei.
Atelier de origami, pictură și mărțișor, la ICR Londra
Un atelier pentru copii, care combină tehnica origami de pliere a hârtiei și tradiția românească a Mărțișorului, va avea loc marți, 8 martie 2022, în Sala Enescu a ICR Londra. Copiii vor realiza obiecte din hârtie, cărora le vor atașa firul alb-roșu din mătase, confecționat tot de ei în cadrul atelierului. Tehnica origami, precum și un scurt istoric despre simbolistica Mărțișorului vor fi susținute de echipa ICR Londra. De asemenea, în cadrul evenimentului, pictorul Bogdan Mihai Radu va preda tehnici de pictură în cadrul unui atelier dedicat reprezentărilor florale.