Muzeul Național al Țăranului Român organizează joi, 29 martie 2018, de la ora 18, la Clubul Țăranului, la o nouă întâlnire din seria Conferințelor de la Șosea. Georgiana Vlahbei, muzeograf la MȚR, cercetător etnolog în proiectul european CU TENDA, și Vlad Gheorghiu, antropolog, vor povesti despre Mascații de Bobotează – ultimul obicei viu la aromânii din România.
În Pipera (nordul Bucureștilor) și în Palazu Mare (cartier la marginea Constanței), grupul aromânilor plisoț conservă până azi obiceiul colindatului cetei bărbătești cu măști, de iarnă. Printre ultimele ritualuri care au supraviețuit timpului la aromânii din țară, Julamila se întâmplă în fiecare an de Bobotează.
Adus din localitatea originară, Pleasa (sudul Albaniei), purtat prin numeroasele drumuri prin Balcani și ajuns, în cele din urmă, în România, în primele decenii ale secolului XX, ritualul Julamilei reflectă transformările unei comunități „fără granițe”, în căutarea unui acasă.
Pe 29 martie, vom trasa împreună un fir în timp al acestui obicei: vom reconstitui prin povești, imagini și film, cum a rămas el în memoria celor mai în vârstă, cum a fost re-activat de primele generații venite în țară, cum a evoluat peste generații, adaptându-se la realitățile din jur. În special, vă vom împărtăși din emoția participării la obicei în ultimii ani, alături de grupul de feciori mascați din Pipera.
Intrarea este liberă.