România, prin ministrul Educației, Remus Pricopie, a transmis Ucrainei, prin consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, ”Medaliei de Aur” a CongresuluiAsociației Generale a Învățătorilor din România, cu prilejul deschiderii celei de-a 36-a ediții a acestei manifestări.
Ediţia din acest an a Congresului este specială, întrucât marchează 100 de ani de la „Marele Congres al Învăţătorilor Români” organizat tot la Suceava, Bucovina fiind atunci sub austrieci, 85 de ani de la Congresul Învăţătorilor Bucovineni (Cernăuţi 1929), 80 de ani de la congresul al XXII-lea al AGIRo de la Iaşi din 1934, la care participaseră peste 4000 de învăţători. Sunt şi 95 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei învăţătorilor din Chişinău la al II-lea Congres al învăţătorilor basarabeni (1919), 100 de ani de când, în 1914, preşedinte al AGIRo devenise Ion Mihalache, ministrul de mai târziu, 105 ani de când suceveanul George Tofan a fost ales preşedinte al Asociaţiei Corpului Didactic Român din Bucovina (1909), 510 ani de la moartea lui Ştefan cel Mare şi 110 ani de la Manifestările de la Putna (1904 – sub stăpânire austro-ungară) la care au participat 20.000 de români.
Sunt invitate cadre didactice din judeţul gazdă şi din toate judeţele ţării, dar şi de peste hotare (Rep. Moldova (inclusiv raioanele transnistrene), Ucraina (regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa), Serbia (Voivodina şi zona Morava-Timoc), Bulgaria, Ungaria), de la școli cu predare în limba română.
Pe parcursul celor 9 zile de congres vor fi organizate expoziţii de carte şi material didactic, exemple de bună practică, cursuri de formare în colaborare cu CCD Suceava, un curs de iniţiere în scris-citit în limba română pentru colegi de etnie română din zona Timoc – Morava, zona transnistreană şi regiunea Odessa, care nu au putut urma şcoala în limba română, dar care au început sau speră să predea elevilor lor şi ore de limba română. Vor fi editate revista AGIRo şi Buletinul congresului, în care pot publica toţi participanţii.