Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat, la 4 iulie 2019, la evenimentul de lansare a Președinției finlandeze la Consiliul UE, care a avut loc la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România.
Ministrul a salutat buna cooperare cu Finlanda și Croația în cadrul Trio-ului de Președinții România-Finlanda-Croația (1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020). De asemenea, a apreciat continuitatea programului de priorități la nivel european, pe perioada Președinției finlandeze.
Ministrul român a amintit rezultatele remarcabile înregistrate de Președinția României la Consiliul UE care a reușit să finalizeze 90 de dosare legislative în primele 100 de zile de mandat și care a gestionat peste 1700 de evenimente în România pe perioada celor șase luni de mandat. A precizat că România a depus eforturi deosebite atât pentru pregătirea acestui mandat complex, cât și în prima jumătate a anului 2019, când a gestionat dosare cu miză majoră la nivel european.
Oficialul român a subliniat contribuția importantă a Summit-ului de la Sibiu privind viitorul UE în direcția conturării Agendei Strategice pentru perioada 2019-2024, care a fost adoptată de liderii europeni la Consiliul European din 20-21 iunie 2019. De asemenea, a exprimat speranța că Președinția finlandeză va continua negocierile privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 în baza progreselor atinse pe perioada mandatului României.
Ministrul Teodor Meleșcanu, a încurajat Președinția finlandeză la Consiliul UE să mențină o abordare ambițioasă privind politica de extindere și consolidarea relațiilor cu țările din Balcanii de Vest, urmărind obiectivul de a deschide negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord. În același timp, a susținut aprofundarea cooperării cu țările vecine în cadrul Parteneriatului Estic. Ministrul Teodor Meleșcanu a apreciat prioritățile Președinției finlandeze în ceea ce privește creșterea economică sustenabilă și incluzivă, consolidarea Pilonului Social European și funcționarea Agenției Europene de Muncă care a fost creată pe durata mandatului României.
Demnitarul român a menționat că Președinția finlandeză va avea de gestionat numeroase provocări la nivel european, precum migrația, Brexit sau schimbările climatice, exprimând sprijinul României pentru identificarea unor soluții care să întărească unitatea statelor membre.
Ambasadorul Finlandei în România, Marjut Akola, a mulțumit României pentru mandatul de succes exercitat în calitate de Președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene și a prezentat programul de lucru și principiile care vor sta la baza Președinției finlandeze la Consiliul UE.