Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat în perioada 19 – 20 septembrie 2014, o vizită în Macedonia, la Skopje și Bitola.
În prima zi a vizitei, oficialul român s-a întâlnit la Skopje cu liderii asociațiilor aromânilor/meglenoromânilor, cadrele didactice de la Catedra de Filologie Română din cadrul Universității “Kiril și Metodiu”, consulii onorifici ai României în Macedonia, absolvenții de studii în România și liderii de opinie.
La reuniune au participat: Mitko Kostov Papuli – președintele Partidului Aromânilor din Republica Macedonia, Stoian Taskov – președintele
În cadrul discuțiilor, ministrul Stanoevici și-a exprimat aprecierea pentru implicarea reprezentanților comunității în proiecte dedicate păstrării și afirmării identității etnice, lingvistice și religioase a aromânilor/meglenoromânilor din Macedonia și pentru activitatea academică deosebită în ceea ce privește conservarea dialectului meglenoromân.
Demnitarul român i-a încurajat pe reprezentanții tinerei generații să se implice în proiecte editoriale de presă scrisă, radio și televiziune, care pot deveni instrumente de consolidare și promovare a imaginii oricărei comunități puternice. A fost, de asemenea, reiterat sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din cadrul MAE pentru acțiunile și programele organizate de mediul asociativ al aromânilor din Rep. Macedonia.
În cea de-a doua zi a fost vizitată Bitola, o localitate tradițională cu obiective importante pentru istoria aromânilor din Balcani și pentru patrimoniul spiritual românesc: Biserica “Sfinții Constantin și Elena”, clădirea fostului Liceu Românesc, Cimitirul Aromânilor. Bogdan Stanoevici a depus o coroană de flori și s-a recules la mormântul primului revizor al Școlilor Românești din Balcani, Apostol Margarit, și la cripta lui Constantin Belimace, creatorul imnului aromânilor, “Părinteasca Dimandare”.