Site icon TIMP ROMÂNESC

„Memorie, identitate și comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România și Republica Moldova”, un proiect pentru înțelegerea transformărilor identitare a comunităților de pe malurile Prutului

Asociaţia de Relaţii Internaţionale „Est-Democraţia” lansează vineri, 20 iulie, la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, începând cu ora 11:00, proiectul „Memorie, identitate și comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România și Republica Moldova”, finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Inițiativa este derulată în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova, Chișinău. La manifestare va participa și Veaceslav Șaramet, secretar de Stat în cadrul MRP, alături de reprezentanți ai mass-mediei și mediului universitar-academic din Iași.Asociația ” Est-Democraţia” își propune realizarea unor campanii de cercetare, prin metoda interviurilor de istorie orală şi a micromonografiilor locale pe Valea Prutului, în România și Republica Moldova. Materialul cules va fi pus în circulație sub forma unui corpus de interviuri, editate și publicate ştiinţific, care să permită o mai bună înțelegere a transformărilor identitare, a specificului şi memoriei colective a comunităților de pe malurile Prutului. Pe lângă culegerea mărturiilor orale, cercetătoriii vor realiza și o arhivă foto-video, înregistrând imagini, obiecte şi eventuale reconstituiri elocvente pentru istoria unor comunităţi aflate de-a lungul frontierei. Atât volumul cât și celelalte materiale culese de pe teren vor fi puse în circuitul public prin work-shopuri, dezbateri, lansări de carte, expoziții, emisiuni difuzate la posturile regionale de radio şi televiziune, atât în România cât și în Republica Moldova.

Echipele care vor efectua cercetările pe teren sunt formate din cercetători, profesori și doctoranzi de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Stat din Moldova. Aceștia vor fi secondați de patru experți, tot din mediul academic de la Iași și Chișinău, care vor ajuta la o mai bună gestionare, analiză și interpretare a materialului cules.

Proiectul are pentru noi o dublă semnificație: una științifică și una de suflet, de cooperare între comunități românești aflate la frontiera Uniunii Europene. În principal, ne propunem să sondăm memoria a două-trei generații pentru a stabili cum se vedeau (percepeau) românii, de o parte și de alta a Prutului, trecând prin regimuri politice și perspective culturale diferite, din 1945 și până azi. Apoi, vom utiliza „imaginile” din trecutul recent și din prezent, care vizează buna relaționare între comunități și atracția reciprocă, pentru a descoperi modalități de îmbunătățire a cooperării transfrontaliere și de valorificare a moștenirii identitare (cultural-spirituale) comune”, a declarat istoricul Paul Nistor, directorul proiectului.

Exit mobile version