Acasă Asia „Memoriile unor reporteri radio” – jurnaliști evrei români la BBC, Vocea Americii,...

„Memoriile unor reporteri radio” – jurnaliști evrei români la BBC, Vocea Americii, Europa Liberă, Kol Israel

Un eveniment dedicat activității jurnaliștilor evrei emigrați din România comunistă, la marile posturi de radio din Occident și din Israel: BBC, Vocea Americii, Europa Liberă, Kol Israel, va avea loc în data de 22 iulie, începând cu ora 18:30, la sediul Institutului Cultural de la Tel Aviv.

Masa rotundă va fi urmată de un moment muzical susținut de tenorul român Antonel Boldan, aflat în Israel cu ocazia participării la Festivalul Internațional de Operă de la Ierusalim.

Evenimentul, în limba română, va avea ca punct central cartea de memorii a jurnalistului Dorian Galbinski – „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”, apărută anul acesta la Editura Humanitas, și va include intervenții înregistrate cu autorul – cel mai longeviv reporter BBC, cât și cu alți jurnaliști români evrei care au avut o carieră impresionantă în domeniu: Michael Shafir (director mai bine de un deceniu la Kol Israel, secția foreign news și la Radio Europa Liberă), și Iosif Klein Medeșan (jurnalist radio la Vocea Americii, BBC și Radio Europa Liberă).

Totodată, manifestarea de la sediul ICR va conține și o masă rotundă – moderată de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv – care îi va avea ca invitați pe Michael Lavie (martor al multor evenimente descrise în carte), alături de Gad Ben-Itzhak, fost jurnalist la emisiunea în limba română de la postul de radio Kol Israel.

Dorian Galbinski s‑a născut la 29 august 1944 în comuna Regele Ferdinand, județul Constanța, unde părinții lui se refugiaseră din cauza bombardării portului Constanța de către trupele aliate. În 1963 a început studiile la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A emigrat împreună cu familia în Israel în februarie 1965. Timp de un an a urmat cursuri de Arheologie și Civilizație franceză la Universitatea Tel Aviv, după care a fost încorporat în armată pentru serviciul militar obligatoriu de trei ani. În iunie 1967 a participat ca tanchist la Războiul de Șase Zile, în Sinai. După eliberarea din armată a lucrat timp de un an la Banca Națională a Israelului. În decembrie 1970, în urma unui concurs pentru ocuparea unui post de redactor la Secția română a BBC World Service, a plecat la Londra. A fost cel mai longeviv membru al secției, fiind prezent la microfon, sub pseudonimul Dorian Galor, timp de aproape 38 de ani, până la 1 august 2008, când Secția română și‑a încetat transmisiunile. Din 2008, unele dintre articolele sale au fost publicate de Contributors.ro, Acum.TV și Baabel. În paralel a lucrat ca interpret și traducător independent pentru guverne britanice succesive, familia regală britanică și diverse companii comerciale internaționale.

„Martor prețios al unor evenimente politice pe care și le amintește în detaliile lor pline de umor sau încărcate de consecințe grave, autorul acestei cărți devine treptat reporterul propriei vieți. Îmbogățit de comunicarea cu oamenii pe care i-a cunoscut și cu experiența suferințelor, dar și a împlinirilor sale, Dorian Galbinski scrie acum această carte de aventuri biografice și profesionale, care face delectarea oricărui cititor preocupat de memoria istoriei trăite. Viața trece ca un glonț își invită cititorii într-o călătorie pasionantă în trei țări și epoci, unite în urzeala unui singur destin.” – Tatiana Niculescu

În a doua parte, publicului prezent îi va fi oferit un recital muzical susținut de tenorul român Antonel Boldan, de la Opera Bastille din Paris, invitat la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Operă de la Ierusalim, acompaniat de pianistul israelian de origine română, Eitan Schmeisser.