Merele românești sunt mai dulci și conțin mai mulți compuși benefici decât merele provenite din alte țări, conform unui studiu realizat de Institutul Național de Cercetare – IBA București, solicitat de Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare (ACPA)’Optimum Cibum`.
Analizele arată că soiurile Jonathan și Golden crescute în România sunt mai aromate și mai dulci. Jonathanul românesc este cu 20% mai dulce decât Jonathanul polonez, și este mai bogat în substanțe nutritive.
Golden-ulr românesc este mai dulce decât cel italian au turcesc, dar și mai hrănitor.
Studiul, comandat de Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare „Optimum Cibum”, face parte dintr-un amplu program de cercetare și monitorizare a pieței agro-alimentare românești.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producția de mere a României a totalizat 435.414 tone în acest an, cu 24% mai mare decât în anul 2012, când s-a obținut o cantitate de 350.774 tone.
Consumul de mere este recomandat încă din antichitate, iar astăzi, pe baza studiilor științifice, există confirmarea acțiunii benefice a mărului: depurativ sangvin și antiseptic intestinal, stimulează activitatea enzimelor și înlesnește arderile din organism, antioxidant, ajută digestia, previne infecțiile aparatului respirator. Consumate seara merele au acțiune calmantă asupra sistemului nervos. Consumul de mere se recomandă și în cazuri de surmenaj fizic și psihic, anemie și obezitate, demineralizare. Merele au acțiune favorabilă în hipertensiunea arterială, iar prin concentrația de pectină consumul a doua mere pe zi asigură în bună măsură prevenția împotriva arterosclerozei și infarctului