O colaborare între studioul suedez de design Glimpt şi meşteşugarii romi din Transilvania va fi concretizată, pe 8 februarie, printr-un vernisaj la care vor participa Mattias Rask şi Tor Palm (designerii studio Glimpt), Andrei Georgescu, reprezentant al Mesteshukar ButiQ, iniţiatorul proiectului) şi Helena Hertov (curator de design la Muzeul din Falkenberg, Suedia).Începând din 2014 ICR Stockholm s-a implicat activ în prezentarea meşteşugului şi creaţiei de design din România în cadrul Stockholm Design Week. Este pentru prima dată când o colaborare româno-suedeză, rezultat al unei iniţiative independente, este prezentată în acest context, continuând povestea despre funcţia designului în societatea contemporană.
Proiectul, realizat de studioul suedez de design Glimpt împreună cu meşteşugari romi din România în 2015, aduce în discuţie noţiunea de nomadism şi valenţele acesteia. Nomadismul, văzut în general ca o permanentă stare de temporaritate şi mutare, este de asemenea principalul agent al dialogului intercultural. În practica studioului de design suedez Glimpt, logica nomadismului e deconstruită.
Grupul, de data aceasta comunităţi de meşteşugari romi din Transilvania, cu origini puternic asociate cu cultura nomadă, nu este cel care călătoreşte pentru schimbul de resurse; individul este cel care facilitează dialogul, întâlnind cultura şi obiceiurile comunităţii, descoperindu-i meşteşugurile şi fiind pregătit să înveţe.
Dialogul devine astfel posibil în afara limbii vorbite, printr-un limbaj comun care are la bază pasiunea pentru meşteşug şi dorinţa de a descoperi povestea procesului de transformare a materialului şi a obiectului.
Produsele de design realizate de Glimpt Studio împreună cu artizanii au fost expuse pentru prima dată în mai 2015, la Bucureşti, în cadrul Săptămânii de Design din România. Rezultatele şi povestea acestei colaborări sunt acum prezentate la Institutul Cultural Român de la Stockholm în contextul Săptămânii de Design din capitala suedeză.
Studio Glimpt (Mattias Rask şi Tor Palm) foloseşte în proiectele sale o metodă dezvoltată din curiozitate şi determinare, care îmbină principalele interese ale celro doi desingeri: tehnicile tradiţionale de prelucrare, descoperirea de noi culturi, călătoria şi oamenii. Proiectele lor i-au purtat până acum în Africa de Sud, Vietnam, Peru şi, cel mai recent, România.
Proiectul de colaborare este iniţiat de Mesteshukar ButiQ, o asociaţie specializată în dezvoltarea şi reinterpretarea meşteşugului rom. Meteshukar ButiQ a invitat grupul suedez de design Glimp să cunoască artizanii şi modul lor de lucru şi să creeze, în conversaţie, produse de design pentru o piaţă responsabilă, generând astfel un posibil context de păstrare şi evoluţie a tradiţie meşteşugăreşti a comunităţii rome.
Proiectul va fi apoi preluat de Muzeul din Falkenberg, unde expoziţia va fi inaugurată în data de 8 aprilie, Ziua Internaţională a Romilor.