Site icon TIMP ROMÂNESC

Metodologia pentru școlarizarea românilor de pretutindeni 2017-2018 – în Monitorul Oficial al României

Noua Metodologie de şcolarizare a românilor de pretutindeni pentru anul universitar 2017-2018 va fi publicată în Monitorul Oficial săptămâna viitoare, anunță președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării, deputatul Constantin Codreanu.

Potrivit deputatului Matei Dobrovie, vicepreședinte al Comisiei, printre modificările așteptate să figureze în noua metodologie, figurează, conform secretarului de Stat în Ministerul Educației, care a participat la ședința de marți, 16 mai 2017, organizarea admiterii exclusiv pe baza dosarului de concurs (cu excepția domeniilor vocaționale, unde pot exista diferite probe practice), posibilitatea depunerii dosarelor de admitere în învățământul universitar la un număr nelimitat de universități și pentru orice domeniu de studiu, eliminarea documentelor legalizate cu copii simple, posibilitatea transmiterii dosarului de admitere prin poștă, prin e-mail, depunerea actelor la sediul facultății ori trimiterea actelor către o adresă de e-mail a Ministerului Educației, care le va redirecționa spre universități sau chiar depunerea dosarului la târgurile educaționale din țările care au etnici români.

Dobrovie mai anunță că studenții care dobândesc cetățenia română în cursul anului universitar sau își stabilesc domiciliul în România păstrează finanțarea până la sfârșitul anului universitar respectiv.

De asemenea, o noutate pentru etnicii români vizează introducerea posibilității cumulării de burse, universitățile fiind cele care decid. În plus, studenții exmatriculați nu trebuie să restituie finanțarea primită.

Potrivit lui Dobrovie, diferențierea între studenții și elevii etnici români din Ucraina/Serbia, pentru care au fost menținute comisiile mixte, și cei din R.Moldova, reprezentantul MEN a susținut că este virba despre suport pentru realizarea dosarului de admitere, date fiind dificultățile de utilizare și înțelegere completă a limbii române de către etnicii din aceste state. Comisia mixtă va funcționa ca un help desk și va trimite dosarele către universități, care vor avea puterea de decizie.

Pentru anul universitar următor, statul român va subvenționa 950 locuri (800 – cu bursă, 150 – fără bursă) pentru învățământul preuniversitar și 1.300 de locuri pentru învățământul superior (licență – 1000 cu bursă și 100 fără bursă, master- 100 cu bursă, doctorat – 50 cu bursă, rezidențiat- 50 cu bursă).

Dimensiunea prezenței tinerilor români din afara granițelor este considerabilă, iar intenția acestora de a studia în România trebuie să fie valorificată prin crearea unor condiții de admitere corecte și avantajoase. Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni ar trebui să reprezinte un instrument prin care statul român să atragă cât mai mulți studenți, nu să limiteze șanse. Conform celor transmise în ședința de astăzi a Comisiei de către secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), pentru Republica Moldova vor fi acordate la ciclul de licență atât locuri cu bursă, cât și fără, precum și la masterat, iar pentru rezidențiat și doctorat vor fi facilitate mai multe locuri cu bursă. În premieră, rezidențiatul urmat la Universitatea de Medicină din Chișinău va putea fi echivalat în România. Așteptăm forma finală a proiectului care să cuprindă toate măsurile enumerate”, a fost mesajul transmis de deputatul Codreanu.

Exit mobile version